Planiranje budućnosti

Žene treba da preuzmu vodeće uloge kada je održivi razvoj u pitanju

20.07.2023. 15:59 / Izvor: Akta.ba
žene

Održivi razvoj se zasniva na balansu, vodi računa o prirodnoj i kulturnoj baštini, promovira pravilnu raspodjelu dobara te smanjuje siromaštvo.

Najbogatiji koriste 85 % resursa, a čine 20 % populacije, dok proizvode i 90 % otpada. Zato je važno govoriti o održivom razvoju. Osim okolišne ravnoteže, podrazumijeva gospodarsku sigurnost te društvenu pravednost.

U svemu ovome uloga žene je ključna jer one misle dugoročno, imaju više empatije, zdravlje im je veći prioritet od profita i novca, uspješne su menadžerice raznih kompleksnih procesa, i upravo je ovo bio jedan od zaključaka panel diskusije pod nazivom "Uloga žena u postizanju održivog razvoja", a koji se održao u okviru trećeg dana, drugog međunarodnog sajama građevinarstva i ulaganja u nekretnine Real Expo Sarajevo 2023.

Panelistice koje dolaze iz Bosne i Hercegovine ali i svijeta, su kazale da održivi razvoj nekompromitira potrebe sljedeće generacije i to se treba naglašavati. Održivi razvoj se zasniva na balansu, vodi računa o prirodnoj i kulturnoj baštini, promovira pravilnu raspodjelu dobara te smanjuje siromaštvo.

Pojasnile su da su se teme cirkularna ekonomija, fosilna goriva, upotreba resursa, dekarbonizacija danas nametnule kao prioritetne, a sve zbog geopolitičke situacije u cijelome svijetu i zbog kojih nam zavisi budućnost, ali i naše zdravlje. I jako je bitno, što su naglasile, da ovo sve podjednako shvate i muškarci i žene.

Elma Durmišević, osnivačica EU laboratorije za zelene transformabilne zgrade u Nizozemskoj i Sarajevo Green Design Foundation, voditeljica ureda 4D Architects u Amsterdamu, EU UIA stručnjak za Super Circular Estate u Nizozemskoj, kazala je da muškarci često žele da se neki procesi završe jako brzo, dok žene te procese drugačije razmatraju i procesiraju i to ih čini uspješnim.

“Žene gledaju kako će neki procesi dugoročno dati rezultate, one vide šta donosi krajnji rezultat. Jednostavno bolje procesuiraju sve dijelove jednog procesa, imaju dosta empatije. Kroz moj posao i kroz naš razvoj želimo koristiti resurse koji su prirodni, želimo smanjiti upotrebu resursa jer većina njih se koristi za graditeljstvo a većina otpada upravo je iz ovog sektora. Želimo raditi na dekarbonizaciji. U arhitekturi to znači da se naše zgrade moraju pametno projektirati, moramo u obzir uzeti sredinu u kojoj će ona biti, pažljivo birati materijale za gradnju, imati na umu ljude koji će tu zgradu održavati i drugo. Mnogo je faktora na koje mi kao žene više procesuiramo nego muškarci”, kazala je.

Sanela Klarić, zastupnica u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i stručnjak za pitanja europskih integracija u područjima ruralnog razvoja, okoliša, energetske učinkovitosti i održivog razvoja u svom izlaganju kazala je da je cirkularna ekonomija jako bitna, te da je uloga žene u njoj ključna.

“Danas je veliki fokus na održivosti i cirkularnoj ekonomiji. Iako je ona još u povojima, bar kada je naša zemlja u pitanju, zajedničkim snagama možemo puno toga postići. BiH upravo zbog nedostatka kvalitenih sistema ima dosta inovativnih rješenja koja naš život čine jednostavnijim. Mi trebamo što više da koristimo prirodne materijale koje imamo. Održivi razvoj je upravo to i to je cirkularna ekonomija. Jako je važno vratiti se izvornim oblicima koje smo nekada koristili barem kada je izgradnja - arhitektura u pitanju ali i život općenito”, kazala je.

Klarić je rekla i to da se žene danas često sputavaju kada je donošenje pojedinih odluka u pitanju, ali dođe vrijeme kada shvate da je njeno mišljenje, stav ili sud na neku temu bio ključan za određeni proces.

“Proaktivnost vas čini nepoželjnim, to mi kao žene najviše osjetimo. Vi tražite da se neke stvari dešavaju što nekima ne odgovara i zbog toga vas sabotiraju. To ne treba da nas koči u našim misijama već stalno treba gledati u budućnost. Drago mi je da imamo mlade koji su spremni da se razvijaju, imaju odlične uslove i dobre poduke a na nama donosiocima odluka je da dođu do nekih rješenja”, rekla je.

Munira Alsuwaidi, arhitektonska inženjerka sa velikim iskustvom u Emiratima i magistrica održivog dizajna, kazala je da svakodnevno moramo biti svjeni da održivost znači da radimo sve da uradimo bolje u sadašnjosti da svojoj djeci ostavimo svijet boljim.

“U Emiratima je sada sve podređeno održivom razvoju. Mnogo je žena liderica koje rade na održivosti, jako su cijenjene. Žene kada rade sa muškarcima je najbolje rješenje za krajnji uspjeh, jer i oni donose održivom razvoju. Muškarci shvataju da se stvari mijenjaju i da se mora osigurati da buduće generacije budu svjesne šta ih čeka u budućnosti kada je zaštita okoliša i održivi razvoj u pitanju. Mi sada imamo dosta održivih izvora energije nije to više samo nafta. Cilj nam je da uključimo i mlade jer vjerujemo da svi zajedno moramo raditi na održivosti”, kazala je Alsuwaidi.

Podsjetila je da sada imaju više žena koje preuzimaju neke teže pozicije, kao žene koje rade u nuklearnim stanicama, te da je ovo jako važno i značajno za budućnost, jer su uključene u nešto što je do sada bilo zanemareno i skoro nejpomljivo.

Spomenula je da je sve žene direktno ili indirektno doprinose održivom razvoju. Do profesionalaca je da prenesu znanja kako se pojedini segmenti mogu unaprijediti.

Nađa Lutvikadić-Fočo, stručnjakinja za marketing i komunikacije i voditeljica promotivnih komunikacija u BH Telecomu pojasnila je kako rodna raznolikost i povećanje broja liderica daju jako puno mogućnosti i to je budućnost koja nas čeka i taj trend se treba pratiti. Svaka kompanija će u budućnosti morati raditi na smanjenju otpada i drugim ekološkim strategijama u okviru svojih biznisa. Sve ovo utiče na bolju poziciju na tržištu veće prihode a sve to upravo zahvaljujući ženama, lidericama.

“Živimo u sredini gdje rodna ravnopravnost nije na nekom zavidnom nivou. Mi kao trenutni lideri trebamo mlade podržati u svojim misijama. Na nama je da se prihvatimo obaveza, teško je biti na nekoj vodećoj poziciji a još teže na istoj ostati i donijeti ispravne odluke. Želimo promjene, jer mi donosimo rezultate”, kazala je Lutvikadić-Fočo.

Klarić je dodala da žene nisu te koje lako odustaju od nekog zadatog cilja, bez obzira na sva spoticanja na koja nailaze, te da se promjene dešavaju, a žene se više shvataju i podržavaju.

Lutvikadić-Fočo kaže da nam za sve fali veća promocija pa tako i za promociju ženskog liderstva.

“Žene su dobre u povratnim informacijama što je nekad ključno za određene procese. One planiraju dugoročno, materijalizam im nije na prvom mjestu ali uvijek jasno stave do znanja da njihovo zanje nije besplatno. Mi trebamo promovirati žene liderice, moramo podržavati ulogu žene u procesu donošenju odluka jer one su uspjeh”, poručila je.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti