Šrvo polugodište završili u gubitku

ŽRS: Za stimulativne otpremnine milion KM

09.08.2023. 08:18 / Izvor: Glas Srpske
Željeznice RS

Javno preduzeće "Željeznice RS" (ŽRS) u idućih sedam dana raspisaće javni poziv za isplatu stimulativnih otpremnina radnicima, a za te namjene biće utrošeno do milion maraka.

Javno preduzeće “Željeznice RS” (ŽRS) u idućih sedam dana raspisaće javni poziv za isplatu stimulativnih otpremnina radnicima, a za te namjene biće utrošeno do milion maraka.

Vlada Republike Srpske je nedavno dala zeleno svjetlo na program zbrinjavanja radnika ŽRS za period 2023 - 2024. godine, a direktor tog javnog preduzeća Slađan Jović pojašnjava da je tim dokumentom predviđena isplata stimulativnih otpremnina za radnike koji nisu obuhvaćeni tehničkim procesom rada.

"Pripremamo interni javni poziv za isplatu stimulativnih otpremnina. On će biti objavljen u idućih sedam dana. Naš plan je da na ovaj način smanjimo broj zaposlenih u upravi", rekao je “Glasu” Jović. 

Pojašnjava da će se na javni poziv moći isključivo prijaviti netehničko osoblje zaposleno u ŽRS te da će njima biti ponuđene otpremnine u iznosu od posljednjih 12 isplaćenih ličnih dohodaka, odnosno plata.

"Riječ je o zaposlenima iz pravnog i ekonomskog sektora, odnosno radnicima uprave. Njih trenutno na platnom spisku ima oko 300", rekao je Jović.

Takođe navodi da će otpremnine biti ponuđene i invalidima rada kojih na platnom spisku u ŽRS trenutno ima oko 25.

"Iznos koji će biti ponuđen invalidima rada, koji su trenutno neraspoređeni, biće veći i iznosiće 24 posljednja ostvarena dohotka", naglasio je Jović.

Na pitanje da li će pomenutim radnicima na koje će se odnositi javni poziv biti isplaćene plate na njihove račune u bruto ili neto iznosu, Jović navodi da će to biti u neto iznosu, ali će na taj iznos biti isplaćene i obaveze za zdravstveno i penzijsko osiguranje.

"Javni poziv ostaće otvoren 15 dana od onog trenutka kada bude objavljen. Vidjećemo koliko radnika će se prijaviti i na osnovu toga zaključićemo da li ćemo ići sa raspisivanjem još jednog poziva ili ćemo problem sa viškom netehničkih radnika odmah ovim javnim pozivom riješiti", kazao je Jović i podvukao da stimulativne otpremnine neće dobijati izvršno tehničko osoblje, jer tih radnika i nema dovoljno u ŽRS.

U izvještaju o poslovanju ovog javnog preduzeća za prvu polovinu godine, koji je objavljen na Banjalučkoj berzi, navedeno je da je ŽRS imao 1.941 radnika, što je za 33 manje u odnosu na isti period godinu ranije.

Prema tom izvještaju ŽRS je prvo polugodište završio u gubitku od 9,74 miliona. Akumulirani gubitak “Željeznica” na kraju juna dostigao je 138,9 miliona KM.

“Željeznice RS” se od 2017. godine nalaze u procesu restrukturiranja koje se finansira kreditom Svjetske banke od 100 miliona maraka, a iako je taj proces trebalo da bude završen do kraja 2021. godine, uprava je u dva navrata tražila produženje roka, što je Svjetska banka prihvatila pa je sada rok za završetak projekta kraj 2024. godine. Planom restrukturiranja predviđeno je konvertovanje duga prema Vladi RS u kapital i formiranje ovog javnog preduzeća kao holdinga sa tri zavisna preduzeća", za prevoz putnika, kargo i infrastruktura.

Planovi

“Željeznice RS” skrojile su plan poslovanja za trogodišnji period, a prema prognozama rukovodstva tog javnog preduzeća u ovoj godini planirana je neto dobit od 45.990 maraka, iduće 2,77 miliona, a 2025. godine plus u kasi trebalo bi da iznosi 4,73 miliona maraka.

Kada je riječ o broju radnika, u ŽRS navode da je njih na platnom spisku na kraju prošle godine bilo 1.963, dok ovu godinu planiraju da završe sa 2.098 radnika. Isti broj radnika planiran je i u iduće dvije godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti