USAGLAŠENI KORACI

Kreće obnova mosta Brčko - Gunja

12.09.2023. 15:11 / Izvor: Akta.ba
ugovor

Ministar Butković istakao je da će Hrvatske ceste hitno krenuti u realizaciju projekta rekonstrukcije mosta Brčko - Gunja.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković potpisali su danas Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o rekonstrukciji mosta Brčko - Gunja.

Ministri su usaglasili da se odmah pokrenu procedure za projektiranje i pribavljanje potrebnih odobrenja kako bi se omogućio početak radova do kraja 2024. godine, kao i da uporedo nastave sa aktivnostima na izgradnji novog mosta.

"Sljedeći most koji će biti rekonstruiran je Novi Grad - Dvor, a razgovarano je i o unapređenju putnog pravca Orašje - Županja. Razgovarali smo i o brzoj cesti koja će bolje povezivati Unsko-sanski kanton sa Republikom Hrvatskom. Radi se o prijedlogu koji bi postojeću vezu Tirana - Podgorica - Sarajevo uvezao preko Krajine sa Hrvatskom i Slovenijom. Ovaj koridor ćemo zajednički pokušati upisati u mrežu evropskih koridora, a nakon toga pokušati i povući sredstva iz fondova Evropske unije", rekao je ministar Forto.

Ministar Butković istakao je da će Hrvatske ceste hitno krenuti u realizaciju projekta rekonstrukcije mosta Brčko - Gunja.

Delegacije dvaju ministarstava razgovarale su i o željezničkoj infrastrukturu, s fokusom na rekonstrukciju Unske pruge.

"Krenut ćemo u izradu projekta rekonstrukcije ove nekada najmodernije pruge u regionu, a onda će BiH i RH zajedno tražiti finansiranje za rekonstrukciju", rekao je ministar Forto.

Ministri su usaglasili naredne korake u cilju uspostavljanja putničke željezničke linije između Sarajeva i Zagreba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti