Addiko Bank Sarajevo i Deloitte BH

Uspješno završen treći ciklus programa Ženska Mentorska Mreža

09.10.2023. 10:29 / Izvor: Akta.ba
Mentorska mreža

Od osnivanja programa do danas, omogućeno je mentorstvo za preko 150 mladih žena na početku njihove poslovne karijere.

Od osnivanja programa do danas, omogućeno je mentorstvo za preko 150 mladih žena na početku njihove poslovne karijere. Partner projekta i ove godine bio je UNDP. 

Treći ciklus Ženske Mentorske Mreže završen je realizacijom edukacija za mentorine u temama „Javni govor“, „Asertivnost“ i „Inclusive leadership“.

Program edukacije mladih žena u poslovnom sektoru osmišljen je sa ciljem osnaživanja mladih poslovnih žena i razvoja njihovih vještina. Više od 100 žena i ove je godine pomoglo u realizaciji ovog prestižnog mentorskog programa, što je dodatno potvrdilo da je Ženska Mentorska Mreža sada već prepoznatljiv i respektabilan mentorski program.

Partner programa treću godinu zaredom bio je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, a podršku realizaciji trećeg ciklusa programa pružili su i: European Fund for Southeast Europe (EFSE), European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), UN Women, IFC (International Finance Corporation), Sarajevo School of Science and Technology (SSST), dok je medijski partner projekta bio magazin Gracija.

Sylvain Merlen, rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH, po završetku trećeg ciklusa programa istakao je: “17 Globalnih ciljeva održivog razvoja (SDG) ne mogu biti postignuti bez unapređenja poslovanja. Cilj 5, koji se odnosi na rodnu ravnopravnost, ne može se dostići bez privatnog sektora. UNDP Cilj 5 smatra ključnim akceleratorom za dostizanje drugih razvojnih ciljeva.  Za UNDP su liderke u biznisu ključni zagovarači pozitivnih promjena. Kroz WMN smo iz prve ruke svjedočili koliko mentorstvo može biti osnažujuće za novu generaciju žena, te kako žene koje su na vodećim pozicijama mogu primijeniti principe solidarnosti i međugeneracijske razmjene i staviti u službu svoje znanje i mreže kako bi osnažile mlađe žene u razvoju karijere i u probijanju „staklenog stropa“UNDP takođe ohrabruje firme da uključe SDG ciljeve u svoje politike poslovanja za planetu, ljude i bolje i otpornije biznis modele. UNDP-ov Pečat rodne ravnopravnosti za privatni sektor osogurava postizanje pogodnog okruženja kroz rodno odgovorne politike kompanija, ukidanje rodnog jaza u platama i osigurava nultu toleranciju na seksualno uznemiravanje i zloupotrebu autoriteta. UNDP je razvio SDG standard utjecaja kao dio poslovnih procesa koji pomažu poduzećima da pretoče svoje težnje u pogledu ekološke i društvene održivosti u nove proizvode i za učinkovitije poslovanje.“

Deloitte BH i UNDP ove godine potpisali su i Memorandum o razumijevanju čime je potvrđeno partnerstvo između organizacija u programu Ženska Mentorska Mreža i Foruma žena za razvoj u narednih pet godina.

Osnivačice Ženske Mentorske Mreže, Sanela Pašić i Sabina Softić, izrazile su zadovoljstvo što projekat iz godine u godinu bilježi sve veći uspjeh.

"Nama je jako važno da mlade profesionalne žene koje su u ovom programu dobiju motivaciju da ostanu u našoj zemlji i doprinose  našoj ekonomiji sa snažnom kompetencijom i kredibilitetom  u radu, koji su tako oskudni u ovom okruženju. Smatram da im program pruža obje stvari. Motivaciju za ostanak dobijaju kada vide  mentorice koje su uspješne menadžerice u različitim industrijama, konkretan primjer da je moguće uspjeti i ostvariti nešto u BiH, a kompetenciju i kredibilitet podižemo  nesvakidašnjim i dobro osmišljenjim sadržajima obuke", istakla je Sanela Pašić, članica Nadzornog odbora Addiko Bank Sarajevo i Profesorica na Univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology.

Sabina Softić, direktorica Deloitte Bosna i Hercegovina, dodala je: "Realizacija trećeg ciklusa Ženske Mentorske Mreže nam pokazuje da interes mladih djevojaka za napredovanjem i ličnim razvojem raste na godišnjem nivou. Kroz svaki ciklus iznova vidim da žene rado pristaju biti podrška drugim ženama i zaista budem ponosna na samom kraju programa. Žene trebaju biti inspiracija i vjetar u leđa jedna drugoj. Vjerujem da kroz Žensku Mentorsku Mrežu uspješno radimo na promociji važnosti tog koncepta i da zaista pomažemo mladim djevojkama u budućem ličnom i poslovnom razvoju."

Treći ciklus okončan je svečanom ceremonijom zatvaranja koja je okupila članice Ženske Mentorske Mreže iz tri godine dosadašnjeg djelovanja programa.

Tom prilikom su dodijeljene zahvalnice svim mentoricama koje su nesebično izdvojile vrijeme i podijelile svoja znanja sa mladim ženama, kao i certifikati mentorinama koje su uspješno završile program.

Zahvaljujemo se svim partnerima i sponzorima projekta koji su svojim učešćem kroz ove godine podržali i dodatno osnažili Žensku Mentorsku Mrežu u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti