Naknada nije utvrđena

Pare umjesto u budžet slijevaju se u privatni džep

25.10.2023. 09:52 / Izvor: Nezavisne novine
Vozači

Ministarstvo transporta i komunikacija BiH nije u mogućnosti da osigura naplatu prihoda po osnovu stručnog osposobljavanja upravitelja prevoza.

Ministarstvo transporta i komunikacija BiH nije u mogućnosti da osigura naplatu prihoda po osnovu stručnog osposobljavanja upravitelja prevoza i vozača u međunarodnom prevozu, i to iz razloga što ta naknada nije utvrđena od strane Savjeta ministara BiH.

Naime, na osnovu Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu, Ministarstvo transporta i komunikacija BiH prije više od 10 godina zaključilo je ugovor sa Srednjom strukovnom školom "Veritas" iz Širokog Brijega, koja će obavljati stručno osposobljavanje upravitelja i vozača u međunarodnom drumskom prevozu. Kasnije, nakon određenih žalbi i presude Suda BiH, ali tek u ovoj godini, taj posao dodijeljen je još i konzorcijumu u sastavu Spoljnotrgovinska komora BiH, "Centrotrans Eurolines" iz Sarajeva, Ustanova za obrazovanje odraslih Edukativni centar Privredne komore Republike Srpske Banjaluka i Srednja škola za saobraćaj i komunikacije Sarajevo.

Uz dodjelu posla "Veritasu" iz Širokog Brijega, donesen je i cjenovnik usluga stručnog osposobljavanja i ispita upravitelja prevoza i vozača u drumskom prevozu, kojim je propisano da pet odsto od cijene utvrđene tim cjenovnikom ide u budžet BiH, a ostalih 95 odsto pripada ovlaštenom organu za stručno osposobljavanje i sprovođenje ispita. Što se tiče cijena, prvo, odnosno početno stručno osposobljavanje za vozače košta 345 KM bez PDV-a, a periodično 194 KM, dok je cijena za upravitelje 541 KM, odnosno 311 KM bez PDV-a.

"Ministarstvo nije u mogućnosti da osigura naplatu iste iz razloga što navedena naknada nije utvrđena od strane Savjeta ministara BiH, a što je prema mišljenju Ministarstva finansija i trezora BiH preduslov za uplatu naknade na jedinstven račun trezora BiH (iz navedenog razloga Ministarstva finansija i trezora BiH nije propisan element za uplatu predmetne naknade). Ministarstvo je preduzimalo aktivnosti na rješavanju pitanja naplate prihoda, ali do danas ova aktivnost nije okončana. Što se tiče donošenja novog cjenovnika, Ministarstvo je u više navrata dostavljalo prijedloge cjenovnika nadležnim institucijama na mišljenje. Međutim, stavovi nadležnih institucija nisu usaglašeni po ovom pitanju, te će Ministarstvo krenuti u proces preispitivanja cjelokupnog koncepta stručnog osposobljavanja", navedeno je u Informaciji o prenosu javnih ovlaštenja, a o kojoj će biti riječi na sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma.

Na sjednici ove komisije biće riječi i o tome da se javno sasluša Edin Forto, ministar transporta i komunikacija BiH, a u vezi sa svim poslovima koji su iz institucija preneseni na druga lica kao što su homologacija, stručno osposobljavanje kadrova, usklađivanje redova vožnje i sertifikovanje vozila.

"To je čisto uzimanje para od prevoznika. Nazovete dolje u Široki ili ko to izdaje, uplatite 1.200 KM, ponesete ličnu kartu i pokupite diplomu. To nema veze s vezom i bilo je moguće očekivati da se te pare neće sliti u budžet nego privatnom licu. Od početka se to znalo. Ta diploma je neophodna jer ne možete dobiti licencu, a ako imate nekoliko kamiona onda morate imati i diplomu kao upravitelj. Ta diploma apsolutno ničemu ne služi. Čovjek ima školu vozača, položene kategorije, vozi nekoliko godina i onda mora još dobiti tu diplomu da bi dobio licencu", rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti