Mjere predostrožnosti

Naložena inspekcija u BiH zbog Coca Cole

08.11.2023. 08:43 / Izvor: Raport.ba
CocaCola

Iz Agencije za bezbjednost hrane BiH su kazali da su u vezi s ovim slučajem upoznati putem medijskih izvještaja.

Nakon što se u Hrvatskoj pojavila informacija o trovanju nekoliko građana usljed konzumacije određenih napitaka, a kako prenose hrvatski mediji kompanija Coca-Cola potvrdila da je u 'jednom, izolovanom slučaju trovanje povezano sa staklenom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml', Agencija za bezbjednost hrane Bosne i Hercegovine naložila je inspekciju.

Iz Agencije za bezbjednost hrane BiH za Raport su kazali da su u vezi s ovim slučajem upoznati putem medijskih izvještaja, ali da o tome nemaju zvaničnih obavještenja.

Zbog mjera predostrožnosti Agencija je naložila inspekcijski nadzor u zemlji u vezi s ovim slučajem.

"Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine za sada nije obaviještena, niti iz jednog službenog izvora informacija, o distribuciji potencijalno opasnog bezalkoholnog pića na bosanskohercegovačko tršište. Još uvijek nije na raspolaganju zvanično očitovanje nadležnih organa Hrvatske, u skladu sa saznanjima Agencije. Kao mjeru predostrožnosti, izvršili smo obavještavanje nadležnih inspekcijskih organa, koji direktno nadziru subjekte u poslovanju s hranom i vrše odgovarajuće provjere", naveli su za Raport iz Agencije za bezbjednost hrane BiH.

Kompanija Coca-Cola HBC Srbija saopštila je da se voda koja je povezana sa slučajem trovanja u Hrvatskoj ne nalazi u portfoliju te kompanije na srpskom tržištu.

Nakon što su se društvenim mrežama proširile poruke u kojima se upozoravaju građani Hrvatske da ne konzumiraju sokove i vode koje proizvodi Coca-Cola, jer uzrokuju oštećenje jednjaka i želuca, u Kliničko-bolničkom centru Rijeka potvrđen je slučaj trovanja.

Slučaj su potvrdili i iz riječke policije.

Oglasila se i hrvatska Coca-Cola i potvrdila da je jedan slučaj povezan sa njihovim pićem Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate u staklenoj bočici od 330 mililitara.

Slučaj trovanja vodom iz flašice u Hrvatskoj nije prvi, prethodila su mu još najmanje dva za koja je javnost saznala, prenijeli su hrvatski mediji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti