Otvara se kamenolom kod Banjaluke

14.11.2023. 12:46 / Izvor: Nezavisne novine
Banja Luka

Ukupna vrijednost investicije je 273.000 KM.

Preduzeće Kubik trans niskogradnja iz Jakupovaca dobilo je koncesiju za eksploataciju krečnjaka na ležištu Karaula kod Banjaluke, a ukupna vrijednost investicije je 273.000 KM.

Navedeno je to u koncesionom ugovoru potpisanom u julu 2023. godine.

Pored toga, ističe se da je koncesionar dužan početi sa komercijalnim radom u roku od 20 mjeseci od dana stupanja na snagu ugovora, kao i da se koncesija dodjeljuje ne period od 30 godina.

U pripremi za ekspolataciju tehničko građevinskog kamena krečanjaka na ovom ležištu Kubik trans niskogradnja je predala na javni uvid prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu, koju je obradio Rudarski institut iz Banjaluke.

"Na osnovu obaveze iz Ugovora o koncesiji, koncesionar je angažovao Rudarski institut d.o.o. Banjaluka za izradu prethodne procjene uticaja na životnu sredinu. Ležište se nalazi na saobraćajno pogodnom mjestu jer je regionalnim putem Banjaluka – Prijedor povezano sa Banjalukom, a putna mreža se dalje grana u pravcu svih većih mjesta regionalnim i magistralnim putevima, što omogućava nesmetan transport tokom čitave godine. Komunikacione prilike ležišta "Karaula" se mogu smatrati veoma povoljni", ističe se u dokumentaciji. 

Površina eksploatacionog polja iznosi 8,4 ha, a prema dobijenim rezultatima ispitivanja hemijskog sastava, krečnjak sa ovog ležišta može se upotrijebiti za spravljanje betona i asfalta.

Na predmetnom ležištu nije bilo eksploatacije kamena u proteklom periodu osim odobrenih istražnih geoloških radova koji su se izvodili u svrhu dobijanja podataka o količini i kvalitetu krečnjaka sa ležišta Karaula. Buduća eksploatacija kamena krečnjaka predviđa izvođenje pripremnih i glavnih radova.

Idejno rješenje eksploatacije podrazumijeva otkopavanje kamena krečnjaka površinskom metodom eksploatacije uz upotrebu snage eksploziva na dobijanju rovne mase, gravitacionog transporta, pripreme i prerade kamena na postrojenju za usitnjavanje i klasiranje, te formiranje stabilnih kosina i etaža na ležištu.

S obzirom da na tržištu postoji potreba (posebno za buduću trasu auto-puta Banjaluka –Prijedor) za tehničko-građevinskim kamenom sličnih fizičko-mehaničkih karakteristika kao što je krečnjak sa ležišta Karaula, ukazala se potreba za eksploatacijom istog, navodi se u dokumentu koji je na javnom uvidu do 24. novembra 2023. godine.

U njemu se navodi da je jedan od razloga zašto se investitor odlučio za predmetnu lokaciju je rješeno pitanje imovinskih odnosa u većem dijelu eksploatacionog polja, navodi eKapija.

Podsjećamo da je u martu ove godine Ministarstvo energetike i rudarstva RS raspisalo poziv za dodjelu koncesije za eksploataciju tehničkog građevinskog kamena, krečnjaka na ležištu Karaula kod Banjaluke.

Ležište se nalazi zapadno od Banjaluke na udaljenosti oko 16 km, a 3,7 km od asfaltnog puta Banjaluka-Prijedor. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti