Agencija za sigurnost hrane

Slovenija zabranila energetski napitak Prime, hoće li Bosna i Hercegovina?

14.11.2023. 14:30 / Izvor: Fena
prime

Slovenija zabranila kofeinsku verziju poznatog energetskog napitka Primea jer sadrži sastojak L-teanin koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima.

Nakon što je Slovenija zabranila kofeinsku verziju poznatog energetskog napitka Primea jer sadrži sastojak L-teanin koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima, a i Hrvatska razmišlja o tome, iz Agencije za sigurnost hrane BiH kažu da su se obratili mjerodavnim inspekcijskim tijelima u BiH sa zahtjevom da poduzmu mjere iz svoje nadležnosti te dostave Agenciji povratne informacije u vezi s provjerom eventualnog prisustva proizvoda koji sadrže L-teanin na našem tržištu.

Odredbama Zakona o hrani („Službeni glasnik BiH“, broj 50/04), neprikladnom za ljudsku konzumaciju smatra se hrana koja sadrži tvari ili sirovine koje nisu dovoljno evaluirane, provjerene i sigurne za ljudsku uporabu, odnosno, napitci sa dodatkom L-teanina smatraju se neprikladnim za ljudsku konzumaciju, kažu iz Agencije.

Na pitanje ima li i na bh. tržištu kofeinske verzije energetskog napitka Prime, iz Agencije kažu kako Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, od strane mjerodavnih inspekcijskih tijela, kao ni putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), do ovog trenutka nije obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine distribuiran taj proizvod.

Nakon zabrane u Sloveniji, hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš zatražio je hitno ograničavanje konzumacije energetskog napitka Prime zbog sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima te nikotinskih vrećica zbog čega će danas popodne održati sastanak s HZJZ-om i DIRH-om.

"U Bosni i Hercegovini je na snazi Pravilnik o pružanju informacija potrošačima o hrani („Službeni glasnik BiH“, broj 68/13), kojim je preuzeta Uredba (EU) 1169/2011 o pružanju informacija potrošačima o hrani. U Aneksu III. Pravilnika propisano je da se za pića, osim onih na bazi kofeina, čaj ili kavu, ekstrakt čaja gdje naziv proizvoda uključuje pojam "kava" ili "čaj", a koji su namijenjeni za konzumaciju bez modifikacija i sadrže kofein, iz bilo kojeg izvora, u proporcionalnom omjeru koji prelazi 150 mg/l na deklaraciji mora navesti sljedeća obavijest: "Visok udio kofeina. Ne preporučuje se djeci, trudnicama i dojiljama", kažu iz Agencije.

Na temelju dostupnih podataka, Panel za dijetetske proizvode, prehranu i alergene pri Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA), nakon procjene rizika, zaključio je da pojedinačne doze kofeina do 200mg, odnosno do 3mg po kilogramu tjelesne težine (mg/kg bw) iz svih izvora ne predstavljaju razloge za zabrinutost za općenito zdravu odraslu populaciju.

"Kada je riječ o djeci i adolescentima, unos 3mg/kg bw smatra se sigurnim, jer klirens kofeina, tj. sposobnost oslobađanja kofeina, najmanje je jednaka kao i za odraslu populaciju. Sigurnost ove razine unosa potvrđuju dostupna istraživanja o akutnim efektima kofeina na anksioznost i ponašanje kod djece", dodaju iz Agencije.

Također napominju kako je s obzirom na rastuće trendove konzumacije napitaka s povišenim udjelom kofeina, veoma značajna edukacija djece i mladih o sigurnim količinama unosa kofeina.

Inače, unatoč 'paprenoj' cijeni i upozorenjima stručnjaka o štetnosti visokih doza kofeina za djecu, energentski napici Prime popularni su i kod naših tinejdžera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti