Sporni napitak

Inspekcija u Sarajevu povukla napitak Prime iz prodaje

17.11.2023. 11:16 / Izvor: Nezavisne novine
prime

Na osnovu do sada dostavljenih informacija od nadležnih inspekcijskih organa na tržištu BiH nisu zatečeni proizvodi "Prime energy".

Kantonalna uprava za inspekcije poslove (KUIP) KS obavila je kontrolu eneretskog napitka Prime u tri privredna subjekta koji su uvoznici tog napitka te maloprodajnim jedinicima koje posluju u njihovom sastavu.

Kako su iz KUP-a kazali, subjektima je naređeno da povuku ovo energetsko piće Prime zbog propusta u deklaraciji.

"S obzirom da je inspektor za hranu konstatovao da hidratacijsko piće Prime, koje je pronađeno u prometu, nije deklarisano u skladu sa Pravilnikom o pružanju informacija potrošačima o hrani ('Službeni glasnik BiH' broj: 68/13), zapisnički je naložio da se ista povuku iz prometa, dok se propisno ne deklarišu. Jedan od sarajevskih uvoznika je samoinicijativno poslao uzorak na analizu zdravstvene ispravnosti proizvoda za koju će rezultati biti poznati naknadno", naveli su, prenosi N1.

Iz inspekcije kažu da sporna kofeinska verzija koja je povučena sa slovenačkog tržišta nije pronađena kod kontrolisanih poslovnih subjekata.

"U postupku provedenih inspekcijskih nadzora zapisnički je konstatovano da je u prometu zatečeno hidratacijsko piće bez kofeina i L-teanina "Prime Hidration", dok kontrolisani uvoznici nisu uvozili i prometovali energetski napitak "Prime Energy", koji je prethodno zabranjen u Sloveniji i Hrvatskoj, a zbog nedozvoljenih supstanci u svom sastavu (visok nivo kofeina i sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima", objasnili su.

Reakcije

Na osnovu do sada dostavljenih informacija od nadležnih inspekcijskih organa na tržištu BiH nisu zatečeni proizvodi "Prime energy" u kojima je u pojedinim zemljama utvrđeno prisustvo L-teanina, saopštili iz Agencije za bezbjednost hrane BiH.

"Kako ne bi došlo do zabune, potrošače molimo da imaju u vidu razliku između napitaka `Prime energy' i `hidratizaciona pića Prime`, jer se radi o različitim proizvodima iste robne marke", pojasnili su iz Agencije.

U saopštenju je istaknuto da putem sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje do danas nije primljeno obavještenje da su na tržište BiH distribuisani sporni proizvodi "Prime energy".

Kada je riječ o "hidratizaconom piću Prime", iz Agencije su istakli da se vrši dodatni inspekcijski nadzor.

"Prema informacijama koje su trenutno dostupne Agenciji, `hidratizaciona pića Prime` ne sadrže L-teanin i trenutno nisu predmet povlačenja i opoziva u drugim zemljama", istaknuto je u saopštenju.

Inspektori slovenačke Uprave za bezbjednost hrane zabranili su kofeinsku verziju energetskog napitka "Prime", jer sadrži sastojak L-teanin koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima u EU, dok verzija hidratizacionog napitka ostaje na policama slovenačkih trgovina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti