Vedran Škobić poručio

Potrebno je zaštititi pravo na suđenje u razumnom roku

23.11.2023. 08:43 / Izvor: Fena
Suđenje

Održana je diskusija na temu uvođenja pravnog sredstava protiv prekomjerne dužine trajanja sudskih postupaka.

U organizaciji Federalnog ministarstva pravde i Vijeća Evrope održana je diskusija na temu uvođenja pravnog sredstava protiv prekomjerne dužine trajanja sudskih postupaka u Federaciji BiH.

Tom prilikom, federalni ministar pravde Vedran Škobić je istaknuo kako je u nizu slučajeva Ustavni sud Bosne i Hercegovine ali i Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu utvrdio povredu članka 6. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda jer strankama u sudskim postupcima u Federaciji BiH nije omogućena sudska zaštita u razumnom roku čime se narušavaju osnovni principi vladavine prava i povjerenje građana u pravnu državu. Povrede ovog prava imaju značajne implikacije na proračune kantona i Federacije BiH.

Bojana Urumova, šefica ureda Vijeća Evrope u Sarajevu, je naglasila potrebu donošenja zakonskog okvira koji će u potpunosti zadovoljiti standarde Vijeća Evrope i primarno pružiti adekvatne mehanizme za preventivno djelovanje, a potom i pravo na pravičnu naknadu zbog prekomjerne dužine trajanja sudskih postupaka. Ohrabrila je vlasti u Federaciji BiH na donošenje adekvatnog zakonskog rješenja kojim će se osigurati zaštita prava na suđenje u razumnom roku, a samim time i prava na pravično suđenje.

Osim predstavnika Vijeća Evrope i Delegacije Evropske unije u BiH, u diskusiji su sudjelovali i ministri kantonalnih ministarstava pravosuđa i uprave sa suradnicima koji su razmatrali predložena zakonska rješenja, što je od iznimnog značaja obzirom da je većina povreda prava na suđenje u razumnom roku utvrđena pred općinskim i kantonalnim sudovima, saoopćeno je iz Federalnog ministarstva pravde. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti