Jačanje kapaciteta

IDDEEA-i BiH kroz IPA projekt isporučena vrijedna oprema

04.12.2023. 10:24 / Izvor: Akta.ba
idea

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine ojačala je svoje kapacitete kroz podršku Delegacije EU.

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH) ojačala je svoje kapacitete kroz podršku Delegacije Evropske unije, u sklopu aktivnosti podrške vezano za Instrument pristupne pomoći IPA II. 

Ova vrijedna oprema od izuzetne je važnosti za unapređenje rada Agencije.  Navedena oprema će dodatno pomoći IDDEEA-i BiH u ispunjenju UN-ovih održivih razvojnih ciljeva (SDG), ciljeva EU digitalne strategije, te EU prioriteta postavljenih pred Bosnu i Hercegovinu.

Tačnije, na ovaj način se doprinosi izgradnji snažnijih institucija kroz upravljanje ID dokumentima i registrima čime se podržava pravda i vladavina prava (SDG 16). Samim tim se olakšava razmjena podataka i učinkovitost usluga koju Agencija omogućava, a time podržava razvoj infrastrukture, tehnologije i inovacija u upravljanju identifikacijom i registracijom (SDG 9), saopćeno je iz IDDEEA BiH.

Jačanje digitalne infrastrukture podržava transparentnost i odgovornost u javnoj upravi, što je u skladu sa ciljevima EU postavljenim pred BiH a vezano za jačanje vladavine prava i dobrog upravljanja, te očekivanjima vezano za reformu i modernizaciju javne uprave u BiH.

Nabavka opreme koja je sada dio resursa IDDEEA-e BiH, uključuje dvije mašine namijenjene za lasersku personalizaciju vidljivih podataka. Jedna omogućava obradu očekivanog broja ličnih i vozačkih dokumenata u toku godine, te mašina za personalizaciju pasoša i enkodiranje bezkontaktnog čipa u koricama pasoša. Ovo unapređenje procesa personalizacije pasoša pridonosi stabilnosti i efikasnosti Agencije, čime se eliminira potreba za planiranjem rada u smjenama. Tu su i skeneri koji se koriste za kontrolu kvaliteta svih dokumenata.

Ova vrijedna oprema omogućava da se na godišnjem nivou personalizuje 730.000 ličnih karata, 425.000 vozačkih dozvola, te 465.000 pasoša, što govori da će ukupno milion i 620.000 građana dobiti nove dokumente. Ovim se jača digitalna infrastruktura (cilj 1) čime se poboljšava efikasnost usluge sigurnost i pouzdanost aktivnosti Agencije.

IDDEEA BiH zahvaljuje Delegaciji Evropske unije na saradnji za implementaciju ovog projekta, navodi se u saopćenju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti