Aarhus centar u BiH

Gradski park "Crni Vrh" će uz pomoć građana moći disati

11.12.2023. 15:00 / Izvor: Akta.ba
crni vrh

Aarhus centar u BiH obavijestilo je javnost o rezultatu angažmana građana i civilnog društva a u vezi Regulacionog plana za Gradski park "Crni Vrh".

Udruženje Aarhus centar u BiH obavijestilo je javnost o rezultatu angažmana građana i civilnog društva a u vezi Regulacionog plana za Gradski park "Crni Vrh".

"U ime Udruženja Aarhus centar u BiH, želimo obavijestiti javnost o važnom koraku koji je rezultat angažmana građana i civilnog društva. Nakon snažnog neslaganja građana s predloženim planom izgradnje stambenog ansambla u Ulici Omera Stupca, te uz brojne pojedinačne primjedbe i jasno protivljenje bilo kakvoj gradnji na tom području, Općinski načelnik, uzimajući u obzir široko negodovanje, donio je zaključak kojim se utvrđuje Prijedlog Odluke o stavljanju van snage Odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana Gradski park "Crni Vrh", što je na kraju OV Općine Centar Sarajevo izglasalo sa 24 glasa "ZA", tri suzdržana i bez glasova "PROTIV", navodi se u saopćenju.

Nekadašnje utočište tokom ratnih vremena, Gradski park "Crni Vrh" danas zauzima posebno mjesto kao zelena oaza u srcu Općine Centar Sarajevo.

Ovaj park, čija je ljepota opstala čak i u najtežim vremenima, predstavlja vitalnu zelenu površinu koja hrani duh i oplemenjuje zajednicu.

"Općina Centar Sarajevo je svjedočila naporima zajednice u očuvanju Gradskog parka "Crni Vrh", prostora od iznimne važnosti za zdravlje građana i održivost okoline. U saradnji s MZ Crni Vrh, Aarhus centar je predvodio inicijativu za očuvanje i preoblikovanje Gradskog parka "Crni Vrh" u park šumu.", navode.

Ova inicijativa nije bila samo puko suprotstavljanje planovima gradnje već i izražavanje šireg zajedničkog stava.

"Aarhus centar je pružao pravnu pomoć zajednici i aktivno sudjelovao u pristupu javnoj raspravi koja je prvobitno bila uskraćena pojedinim građanima i članovima ekoloških udruženja. Nakon što je omogućeno prisustvo javnoj raspravi, građani su imali priliku iznijeti pisane i usmene komentare koji su naglašavali važnost zelenih površina za zdravlje građana i okoliš.", stoji u saopćenju.

Navode da je javna kampanja koju je vodio Aarhus Centar imala za cilj osvješćivanje građana o važnosti ovog područja za lokalnu zajednicu.

"Uključili smo stručnjake poput pulmologa i arhitekata kako bismo naglasili ozbiljne zdravstvene implikacije nedostatka zelenila u urbanim područjima, posebno u Sarajevu gdje je udio zelenih površina ispod preporučenih standarda Svjetske zdravstvene organizacije. Odluka koja je rezultirala stavljanjem van snage planova za Gradski park "Crni Vrh" predstavlja pobjedu ujedinjenog glasa građana i civilnog društva te pokazuje važnost participativnog procesa u oblikovanju budućnosti naših zajednica.", navode. 

Aarhus centar i MZ Crni Vrh su se ovim obraćanjem zahvalili svim građanima i udruženjima koji su podržali ovu inicijativu te pozivaju na daljnju podršku za očuvanje ovog dragocjenog područja.

"Naše zalaganje ne završava ovom odlukom. Nastavljamo raditi s nadležnim tijelima kako bismo osigurali proglašenje Gradskog parka "Crni Vrh" parkom šume, samim tim dugoročno zaštitili pluća grada Sarajeva za nas i buduće generacije. Aarhus će nastaviti aktivno pružati kako pravnu pomoć da bismo osigurali da se glas građana čuje i uvaži. Također, pozivamo građane da i dalje budu aktivni sudionici u procesima donošenja odluka te se zalaže za transparentnost i inkluzivnost u svim fazama urbanog razvoja.", zaključuju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti