Institucionalna i istraživačka infrastruktura

Univerzitet u Sarajevu i Vlada KS potpisali sporazum o opremljenosti Univerziteta

22.12.2023. 12:16 / Izvor: Fena
Škrijelj i Uk

Premijer KS Nihad Uk i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj potpisali su sporazum o opremljenosti Univerziteta u Sarajevu.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, potpisali su Sporazum o razvoju institucionalne i istraživačke infrastrukture i opremljenosti Univerziteta u Sarajevu, a za tu namjenu će Vlada Kantona narednih pet godina izdvojiti od osam do 10 miliona KM.

Vlada i Skupština KS, kako je kazao Uk, opredijeljene su za ulaganje u institucionalni i istraživački razvoj UNSA, i to je jedinstven primjer saradnje Vlade i Univerziteta.

"Jedinstven primjer u regionu je da se na ovaj način definišu i prava i obaveze partnera. To znači da ćemo najmanje jedan posto budžeta Univerziteta svake godine usmjeravati u povećanje kapaciteta koji se tiču jačanja Univerziteta, prostornog, kadrovskog i finansijskog, a sve s ciljem naučno-istraživačke zajednice", rekao je Uk.

To će biti jedna ozbiljna platforma, dodao je, ne samo za naš Univerzitet, već za sve druge univerzitete koji su zainteresovani za saradnju iz Bosne i Hercegovine, a zašto ne i Evrope i svijeta.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Adna Mesihović smatra da je potpisani Sporazum važan s aspekta jačanja naučne i obrazovne izvrsnosti, a to je i strategija Vlade KS, te izrazila nadu da će i drugi kantoni slijediti takav primjer.

Jedna od najvažnijih stvari za Univerzitet i njegove organizacione jedinice, kako je kazao rektor Škrijelj, jeste jačanje istraživačke infrastrukture, a pristup će imati sve organizacione jedinice UNSA pa i drugih univerziteta na teritoriji Sarajeva i Evrope i svijeta.

"Mi želimo razviti naučno-istraživačku infrastrukturu koja će biti otvorena jer je Univerzitet kao institucija otvorenog tipa. Univerzitet kao institucija je formiran da jača kapacitete države. Mi jesmo lider u visokom obrazovanju u BiH, jer je ovaj univerzitet osnivač svih ostalih univerziteta. Do 1974. godine, je bio jedini univerzitet u BiH među javnim univerzitetima. Danas ih ima osam", podsjetio je Škrijelj.

Univerzitet u Sarajevu i po svom kapacitetu, blizu 2.700 zaposlenih, više od  22.000 studenata, predstavlja ozbiljnu visokoškolsku ustanovu, neponovljivu u BiH u proteklom i ovom stoljeću.

U okviru obilježavanja 71. godišnjice osnivanja UNSA, danas je uručeno 200 nagrada za naučni/umjetnički rad za 2022.godinu i to za 203 člana akademskog i naučnoistraživačkog osoblja sa 25 članica UNSA.

Jedna od nagrađenih je i profesorica na Prirodnom matematičkom fakultetu Erna Karalija. Nagrađena je za nekoliko radova koje je sa svojim timom istražitelja objavila. Fokus njihovog rada je bio na memoriji kod biljaka, bioaktivnim svojstvima, općenito, fiziologiji biljaka.

"Nama priznanje i nagrada puno znače u smislu jačanja istraživačkog tima. A i jako je lijepo da se istakne ono što 'tajno' radimo u laboratorijama", rekla je Karalija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti