Kocka sa egzistencijom 1.300 radnika

Upaljeni alarmi na BHRT-u: Nema novog ugovora o plaćanju RTV takse putem računa za struju

28.12.2023. 07:43 / Izvor: Federalna.ba
karamehmedović

Elektroprivreda BiH uputila je poziv BHRT-u u RTVFBiH da do 28.12. dostave usaglašen i potpisan ugovor.

Elektroprivreda BiH uputila je poziv BHRT-u u RTVFBiH da do 28.12. dostave usaglašen i potpisan ugovor ili aneks na ugovor u poslovnoj saradnji na naplati RTV takse na području FBiH.

RTVFBiH ovim putem obavještava javnost da je još prije tri mjeseca potpisala Aneks na postojeći i od svih strana usaglašeni i na zakonu utemeljeni Ugovor o naplati RTV takse sa Elektroprivredom BiH. Poslovodni odbor RTVFBiH javno poziva generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića da i on napokon potpiše Aneks na ovaj ugovor putem kojeg se već šest godina prikuplja RTV taksa na području FBiH.

Karamehmedović ga jedini odbija potpisati i time se kocka sa egzistencijom 1.300 radnika te stvara preduvjete za prestanak rada i likvidaciju oba javna servisa sa sjedištem u Sarajevu.

 

dopis epbih

 

Pitamo se za čije ciljeve on to radi i projicira li se prestanak rada BHRT-a i RTVFBiH s ciljem da se oprosti 80 miliona maraka duga RTRS-a prema BHRT-u ili da se na ruševinama naših radio-televizijskih kuća uspostavi trajno podijeljeni javni servis?

Istovremeno, s područja Federacija BiH ne postoje nikakva dugovanja BHRT-u po osnovu RTV takse.

Najveći dio ovog duga BHRT-a nastao je upravo za vrijeme Karamehmedovićevog mandata. A kada se zna da je on svojevremeno imenova na najvišu uredničku poziciju BHT1 Tvrtka Milovića, osobu koja je na najgrublji način vrijeđala stradalu djecu sarajevske opsade, plašimo se i da je spreman izvršiti eutanaziju javnih servisa u Bosni i Hercegovini. Pozivamo Karamehmedovića da uvidi greške koje čini već duže vrijeme, vrati se u okvire zakona i morala te prestane opstrukciju nastavka naplate RTV takse.

Zakon poznaje zloupotrebu ovlasti i djelom i propustom, a činjenje ili nečinjenje kojim se neka osoba igra sa egzistencijom 1.300 zaspolenika i egzistencijom javnih servisa – jeste krivično djelo, sa stajališta zakona, ali je sa stajališta morala i patriotizma – djelo veleizdaje, stoji na kraju saopćenja Poslovodnog odbora RTVFBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti