TENDER KOJI SU PRATILE KONTRAVERZE

Kome je Forto dao oko 30 miliona KM: Ne stišava se bura oko ugovora za digitalizaciju

05.01.2024. 09:59 / Izvor: Akta.ba
forto sirius

Prošle sedmice potpisan je Ugovora za nabavku opreme za digitalni prijenos i emitiranje Javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini.

Ne stišava se bura oko Ugovora za nabavku opreme za digitalni prijenos i emitiranje Javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini koji je potpisan 3. januara.

Ugovor su potpisali Ministarstvo komunikacija i prometa BiH i konzorcij koji čine kompanija Sirius 2010, kao nositelj konzorcija, te Odašiljači i veze Zagreb, kao član konzorcija. U ime Ministarstva Ugovor je potpisao ministar Edin Forto, a u ime konzorcija direktor kompanije Sirius 2010 Momčilo Đukić.

ŠTA JE PRESUDILO 

Na pitanje novinara šta je u konačnici rezultiralo da upravo taj konzorciji dobije ugovor, budući da su mediji pisali o kontraverzama te da je cijela priča dobila sudski epilog, Forto je kazao da nije primijetio ništa kontraverzno u vezi odabirom ponuđača.

"Ovaj tender je jako često odgađan zbog prigovora i na samu tendersku dokumentaciju. Ministarstvo i Ured za žalbe su više puta reagovali na prigovore potencijalnih ponuđača, na samu specifikaciju, kako bi se što više neutralisala mogućnost da se pogoduje jednom dobavljaču, ili možda manjoj grupi dobavljača", kazao je Forto.

Naglasio je da su se nakon toga dva konzorcija prijavila na tender, ali da jedan nije ispunio uslove.

"Oni su se žalili, ali su Ured za žalbe i Sud odbacili tu žalbu", kaže Forto.

"Ja bih volio da smo imali pet kvalificiranih ponuda, da proberemo, pa da kažemo možda je ovo bolje, ali znamo kako se evaluira ponuda, znamo šta su uslovi. Tender je dobio onaj koji je poslao jedinu kvalificiranu ponudu", zaključio je Forto.

Podsjetimo, Ured za žalbe BiH odbacio je ranije žalbu MIBO komunikacija na odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, donesenu na prijedlog Komisije za provođenje javne nabavke za digitalni prenos i emitiranje, a kojom je najpovoljnijim izabran Konzorcij u grupi ponuđača Sirius 2010 Banja Luka - Odašiljači i veze (OIV) Zagreb. Ured je ovakav zaključak donio zbog odustajanja od žalbe jednog od članova konzorcija - UNIS telekomunikacije.

MIBO komunikacije, kao lider Konzorcija, na navedeni zaključak Ureda podnijele su tužbu Sudu BiH sa zahtjevom za poništenje Zaključka, a od Ministarstva zatražile odgađanje izvršenja Zaključka Ureda, pojasnili su iz Ministarstva, insistirajući na brzom odlučivanju Suda.

Sud BiH je odbacio tužbu. Prema odluci koju potpisuje sutkinja Maida Bikić, Sud BiH se nije bavio suštinom tužbe, već je žalbu odbio iz razloga što pomenuti konzorcij nije dostavio i punomoć firme UNIS telekomunikacije iz Mostara.

KOLIKO KOŠTA DRŽAVA?​​

O svemu se jučer oglasila i opozicija iz Republike Srpske. Nebojša Vukanović, poslanik u NSRS-u i predsjednik Liste za pravdu i red na održanom pressu osvrnuo i na ugovor o digitalizaciji javnih RTV servisa kojim se ovaj posao daje firmi Sirius 2010, koja je, tvrdi Vukanović, blisko povezana sa familijom Dodik.

Tačnije, Vukanović pojašnjava da je Sirius 2010 u formalnom vlasništvu Nemanje Reljina, sestrića Pavla Ćorovića, Dodikovog zeta i muža Gorice Dodik.

Podsjeća da je Edin Forto, ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine u prethodnom periodu bio protiv davanja ovog posla firmi Sirius 2010 da bi naprasno promijenio mišljenje i posao vrijedan gotovo 30 miliona KM dao baš toj firmi. 

"Svaka čast Trojci, vi ste najveći izdajnici I neprijatelji Bosne I Hercegovine. Sad javno pitam Forta koliko košta država? Koliko? Zašto si promijenio stav za deset dana? Prije 15 dana si govorio da nema ništa od ugovora sa Siriusom, da je to kriminalni mafijaški posao koji je organizovao Vojin Mitrović. Zašto si promijenio mišljenje Forto? I zašto Trojka glasa i daje za par mjeseci 100 i kusur miliona Miloradu Dodiku? Dobra je njemu Bosna I Hercegovina kad iz budžeta treba uzeti 100 miliona, ali kad treba izvoditi predstavu za narod, e onda glume srpstvo i tobož ratuju. To je prava slika Milorada Dodika", kazao je Vukanović.

"Iako je tvrdio da zbog korupcije i namještanja uslova i tendera firmi Sirius 2010, koja je povezana sa Prointerom i prvom familijom Srpske, neće potpisati sporni tender o nabavci opreme i digitalizaciji javnih servisa, ministar Forto je to uradio", dodaje.

Ovaj sraman potpis predstavlja akt izdaje države BiH, u koju se Forto i njegova trojka lažno kunu. Forto bi zbog toga trebao da izađe u javnost i kaže zašto je promijenio stavove i odluku.

"A svaki komentar i analiza mutnog posla su suvišni ako se zna pozadina. Tender i posao digitalizacije namjestio je Vojin Mitrović, prvi papak Srpske, bivši ministar saobraćaja i komunikacija u Savjetu ministara BiH, koji je sve pripremio i imao ključnu ulogu, a Forto na kraju samo stavio svoj potpis nakon kraćeg nećkanja i nagađanja. Mnogo je pitanja na koja bi trebao da odgovori ministar. Šta je motiv i koliko košta naprasna promjena stavova i odluka vezana za nabavku digitalizacije u BiH", interesuje Vukanovića.

PROCES POČEO 2006. 

Podsjetimo, proces digitalizacije TV signala u BiH započeo je osnivanjem Foruma o digitalnoj televiziji, u maju 2006. godine. Tri godine kasnije, u augustu 2009, Vijeće ministara BiH usvojilo je Strategiju prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju u frekvencijskim opsezima 174-230 MHz i 470-862 MHz u našoj zemlji. 

Tek je krajem marta 2014. godine potpisan prvi sporazum o digitalizaciji TV signala na prostoru Sarajeva, Banjaluke i Mostara u okviru Multipleksa A.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti