Ljekari upozorili

Alarmantan broj zaražene djece u Tuzlanskom kantonu: Ozbiljna epidemiološka situacija

11.01.2024. 08:12 / Izvor: N1
UKC Tuzla

Ljekari u Tuzlanskom kantonu ukazuju na ozbiljnost epidemiološke situacije zbog morbila, gripe i drugih virusa.

Ljekari u Tuzlanskom kantonu ukazuju na ozbiljnost epidemiološke situacije zbog morbila, gripe i drugih virusa. Sve je više oboljele djece. Od početka godine na prijemno-trijažnom odjeljenju Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla pružena je pomoć za više od 680 djece te je urađeno preko 2.000 medicinskih intervencija i usluga.

Trenutno je u Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla smješteno 84 djece i 63 majke pratilje.

“Djeca oboljela od respiratornih infekcija sa bronhilipsiam, izazvana resipratornim virusom bronhitisa, teških oblika opsežnih pneumonija. Najveći broj su djeca mlađe životne dobi, dojenčad od tri mjeseca života”, naglasila je Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječije Bolesti UKC Tuzla.

Poseban problem je sve više pacijenata sa infektivnim bolestima, povišenom temperaturom, a moguća je i pojava komplikacija u vidu upale pluća ili mozga.

“Prije svega, morbila, odnosno, krzamaka i velikog kašlja. Kliničke slike ovih vrlo izbiljnih zaraznih bolesti, međusobno se preklapaju sa običnim infekcijama dišnih puteva koje se zbrinjavaju na Klinici za dječije bolesti”, pojasnila je Osmančević.

“Imamo 10 djece hospitalizirano, a 26 je dokazan slučaj od Nove godine što je izuzetno veliki broj za ovaj naš kanton”, dodao je Denis Žepić, infektolog Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla.

I niko ni od djece ni od odraslih sa morbilama nije vakcinisan što se uklapa u sliku od samo 60 % vakcinisanih osoba u BiH.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti