Faris Gavrankapetanović na čelu privatne bolnice koju je osnovao Talirević

17.01.2024. 10:23 / Izvor: Akta.ba
gavrankapetanović

Privatna zdravstvena ustanova "Moja klinika Hospis" doktora Emira Talirevića od danas ima novog direktora.

Privatna zdravstvena ustanova "Moja klinika Hospis" doktora Emira Talirevića od danas ima novog direktora.

Naime, umjesto doktora Zlatka Kravića ovu funkciju preuzima Faris Gavrankapetanović, bivši direktor KCUS-a i Zavoda zdravstvenost osiguranja KS, javlja Akta.ba. 

Podsjetimo, radi se o prvoj privatnoj bolnici koju je Emir Talirević osnovao 2022. godine kao "Privatna zdravstvena Ustanova za palijativnu njegu Moja Klinika Hospis".

Prošle sedmice smo objavili da je ova bolnica prva privatna bolnica koja je integrisana u mrežu državnog zdravstvenog osiguranja, a nakon što je dobila tender od Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo vrijedan 1,5 miliona KM.

Inače, saradnja između Talirevića i Gavrankapetanovića datira od ranije, a bila je i predmet pravosuđa. Tužilaštvo KS je pokrenulo istragu 2016. nakon što je CIN objavio istraživačke priče o ugovoru za vršenje patohistoloških analiza privatne klinike "Moja Klinika" dr. Emira Talirevića.

Prvi ugovor za patohistološke usluge "Moja Klinika" je sklopila sa KCUS-om u vrijeme kada je njime rukovodio Faris Gavrankapetanović. 

Kada je Gavrankapetanović došao na čelo Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo raspisan je javni poziv za finansiranje usluga patohistoloških analiza, na koji su se mogle javiti samo privatne zdravstvene ustanove. Talirevićeva poliklinika je bila jedina privatna zdravstvena ustanova koja je tada imala registrovanu Patohistologiju u Sarajevskom kantonu.

Spomenimo i to da je Faris Gavrankapetanović sredinom prošle godine podnio ostavku na mjesto direktora Bošnjačkog instituta, a nakon što su njegovu smjenu tražili članovi Upravnog odbora.

Godinu prije je bio uhapšen u sklopu operativne akcije "Magnet". 

Predmet akcije SIPA-e su bile javne nabavke na KCUS-u na čijem je čelu Gavrankapetanović bio skoro 12 godina, tačnije do 2012. godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti