Ne mogu pronaći zajednički jeik

Sindikalisti za neradnu nedjelju, poslodavci negoduju

20.01.2024. 08:26 / Izvor: Federalna.ba
kasirka

Treba li nedjelja biti neradna za sve – pitanje o kojem godinama predstavnici sindikalnih organizacija i poslodavci ne mogu pronaći zajednički jezik.

Treba li nedjelja biti neradna za sve – pitanje o kojem godinama predstavnici sindikalnih organizacija i poslodavci ne mogu pronaći zajednički jezik. Dok poslodavci smatraju da bi time bili na gubitku, iz Saveza sindikata RS-a poručuju da je nedjelja dan za odmor.

Rijetke su lokalne zajednice u RS-u u kojima je nedjelja neradna za sve, osim za one djelatnosti čiji se rad podrazumijeva i praznicima, poput policije, zdravstva i medija. Banja Luka nije među njima, pa tako u najvećem gradu RS-a tržni centri, marketi, ali i druge prodavnice nedjeljom rade gotovo isto kao i radnim danima. Na uvođenju neradne nedjelje godinama insistiraju u Savezu sindikata RS-a. Od te borbe, kažu, neće odustati. Kao prelazno rješenje prihvataju i to da rad nedjeljom bude znatno više plaćen.

„Nije isto raditi ponedjeljkom, utorkom ili nedjeljom. Imamo dosta pozitivnih iskustava u pojedinim gradovima koji su zabranili rad nedjeljom. Ako već imamo taj problem - da se to ne može u nekim gradovima riješiti preko noći, neka onda taj rad bude značajno više plaćen u odnosu na redovan rad“, kaže Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, turizma i ugostiteljstva RS-a.

Poslodavci negoduju. Neradna nedjelja dovela bi, kažu, do značajnog pada prometa, jer je to dan kada pojedini tržni centri ostvaruju i najveću zaradu. Jedna od mogućih posljedica bila bi i otpuštanje radnika.

„Mislimo da je potrebno napraviti jedan dogovor, gdje bi radnici koji ne žele da rade nedjeljom bili zamijenjeni nekima koji žele da rade na te dane. To mogu biti studenti ili neki drugi ljudi koji imaju mogućnost da rade na taj dan“, govori Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS-a.

Predsjednik Privredne komore RS-a Pero Ćorić dodaje kako su za to da onaj ko radi nedjeljom - mora imati 50 posto veću platu i da mu mora biti obezbijeđeno da u toku nedjelje ima slobodan dan.

Mišljenja građana podijeljena. Neki smatraju da je nedjelja dan za odmor, dok drugi misle da se treba raditi i nedjeljom, ali da dnevnice za taj dan trebaju, svakako, biti veće.

Realnost je, međutim, znatno drugačija. Za mnoge se rad nedjeljom podrazumijeva, ali ne i veće dnevnice. Kako stvari trenutno stoje, teško je očekivati da bi se uskoro nešto moglo promijeniti nabolje. Podsjećamo i da je gradonačelnik Banjr Luke nekoliko puta predlagao da se odluka o neradnoj nedjelji nađe pred odbornicima, ali ta inicijativa nije prihvaćena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti