POGLEDAJTE KO JE GLASAO PROTIV

Ništa od uvođenja kazne od 4.000 KM za vozače koji odbiju testiranje na alkohol i drogu

01.02.2024. 10:19 / Izvor: Agencije
saobraćaj

Sa pet glasova za, osam protiv i jednim suzdržanim ovaj prijedlog izmjena zakona nije dobio potrebnu većinu da bi bio usvojen.

Delegati u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine odbili su podržati Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH kojim bi se uvela kazna u iznosu od 4.000 KM za vozače koji odbiju policijsko testiranje na alkohol i droge.

Za ovaj zakon su glasali; Šefik Džaferović (SDA), Dženan Đonlagić (DF), Safet Softić (SDA), Džemal Smajić (SBiH) i Zlatko Miletić (ZNG).

Protiv su bili svi HDZ-ovi i SNSD-ovi delegati, dok je samo Kemal Ademović (NiP) bio suzdržan.

Sa pet glasova za, osam protiv i jednim suzdržanim ovaj prijedlog izmjena zakona nije dobio potrebnu većinu da bi bio usvojen.

U prijedlogu koji je u parlamentarnu proceduru uputio DF stoji kako se u zakon treba dodati da: "Novčanom kaznom u iznosu od 4.000 KM kaznit će se za prekršaj vozač ili instruktor vožnje koji odbija da se obavi ispitivanje pomoću odgovarajućih sredstava i aparata ili stručni pregled radi provjeravanja da li ima alkohola u organizmu ili da li pokazuje znake poremećenosti izazvane dejstvom alkohola, odnosno da li je pod dejstvom opojnih droga ili lijekova na kojima je označeno da se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje".

HDZ-ov delegat Zdenko Ćosić je obrazložio zašto se protivi ovakvom prijedlogu kazavši da postoje različiti razlozi zbog čega ljudi odbiju alkotestiranje te je istaknuo da bi uvođenje visoke novčane kazne za odbijanje testiranja moglo potaknuti maltretiranje građana.

On tvrdi da bi policajci mogli pretjerati sa zahtjevima vozačima za testiranje s ciljem punjenja budžeta ili "nekog drugog hira" te sumnja da bi mjera bila učinkovita.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti