Neistinite kvalifikacije

Ministarstvo obrazovanja HNK odbacuje navode sindikata: Predano radimo na rješenju

21.02.2024. 12:12 / Izvor: Fena
HNK

Izrečene grube i neistinite kvalifikacije o navodnim pritiscima ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta, navode.

Na protestima koje su u utorak, 20. februara, organizirali sindikati osnovnih i srednjih škola s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona, HNK izrečene su grube i neistinite kvalifikacije o navodnim pritiscima ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Adnana Velagića na pojedine članove sindikata i ravnatelje škola, ističu iz navedenog ministarstva.

"Ovim putem obavještavamo sve uposlenike u odgojno-obrazovnom sistemu HNK, kao i cjelokupnu javnost da su navodni pritisci na članove sindikata i ravnatelje škola neistina i izraz nemoći pojedinih sindikalnih aktivista da uvjere svoje članstvo o neophodnosti ovakvih protesta. Želimo obavijestiti javnost, a ponajprije prosvjetne radnike, da na adresu našeg ministarstva od strane predstavnika sindikata osnovnih i srednjih škola nikada nije stigao niti jedan službeni poziv na razgovore. Istina je da smo obavili određene neformalne razgovore s pojedinim predsjednicima sindikata i utvrdili dobar put za rješavanje određenih sindikalnih zahtjeva", stoji u priopćenju za javnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK.

Dodaje se kako je činjenica da se u obrazovnom sistemu u HNK primjenjuju zakonski i podzakonski akti koji su zastarjeli i čije su izmjene i dopune apsolutno neophodne.

"To je jedan od problema s kojim se Ministarstvo suočava u ovom trenutku, a sasvim je jasno da je za rješavanje ovakvih problema potrebno određeno vrijeme i saradnja s drugim institucijama i organima izvršne i zakonodavne vlasti. Ovim putem obavještavamo javnost da će Ministarstvo i dalje nastaviti predano raditi na iznalaženju rješenja za sindikalne zahtjeve i izradi novih zakonskih i podzakonskih propisa kojima ćemo unaprijediti obrazovni sistem u našem kantonu, te da svi sektori Ministarstva predano rade na izradi novih zakonskih i podzakonskih akata, ne samo u obrazovanju, nego i na polju nauke, kulture i sporta", poručili su iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti