Roditelji šokirani

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS: Od broja učenika zavisi cijena produženog boravka

23.02.2024. 08:25 / Izvor: Avaz.ba
škola

U narednom periodu posvetit ćemo se izradi prijedloga za posebni program Vlade KS, a u vezi s sufinansiranjem produženog boravka, kazali su.

Roditelji osnovaca i dalje su šokirani spoznajom da će morati izdvajati više novca za produženi boravak nego što je to bila praksa do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je došlo do povećanja cijena i po kojem osnovu te ko određuje visinu naknade, za "Avaz“ su pojasnili iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Javni prihodi

Iz resornog ministarstva obrazložili su i ko će plaćati višu, a ko istu cijenu produženog boravka. Naveli su da su usluge korištenja produženog boravka u školama utvrđene

Smjernicama o vlastitim javnim prihodima, koje su 2023. godine donesene na osnovu Pravilnika o vrstama vlastitih javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Uslugu produženog boravka pruža dosta osnovnih škola u KS, a u zavisnosti od toga šta nude, kakav program obuhvataju i slično, razlikuje se i novi cjenovnik.

"Prema navedenim smjernicama, naknada po učeniku za korištenje produženog boravka u grupi od 14 do 19 učenika iznosi 240 KM, u grupi od 20 do 25 učenika 222 KM, a za grupe u produženom boravku koje imaju 26 učenika i više cijena produženog boravka je 204 KM", naveli su iz Ministarstva.

Radna grupa

Prilikom izrade Smjernica Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, kako navode, uzelo je u obzir socioekonomski status roditelja te su u skladu s tim i formirane naknade za korištenje produženog boravka.

"U narednom periodu Ministarstvo će formirati radnu grupu za utvrđivanje ekonomske cijene produženog boravka te za izradu prijedloga posebnog programa Vlade KS za sufinansiranje produženog boravka", kazali su za "Avaz" iz Ministarstva.

Posvetiti pažnju

"Želimo naglasiti da je kvalitetan rad produženih boravaka jedan od važnijih ciljeva Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS. U vezi s tim, želimo naglasiti da ćemo tom važnom segmentu u narednom periodu posvetiti posebnu pažnju, a kako bi ovaj segment odgoja i obrazovanja naših učenika i podrška njihovim roditeljima bili poboljšani", naveli su iz Ministarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti