Mogućnost za uspjeh

Centar za mlade u Posavini podučava voćarstvu

26.02.2024. 08:27 / Izvor: Federalna.ba
vocarstvo

Odlazak mladih iz Posavine, nažalost, realna je slika, no onima koji su ostali ovdje pokušavaju pružiti mogućnosti za uspjeh.

Pastoralni centar Vrhbosanske nadbiskupije Ivan Pavao II, osim što provodi mnogobrojne projekte u Sarajevu, u svom regionalnom centru u Posavini uz pomoć donatora nastoji privući mlade kroz projekte koji im daju pomoć u samozaposlenju. Premda je Posavina poljoprivredni kraj, voćarstvo je grana o kojoj se govori u Kornici kod Bosanskog Šamca.

Odlazak mladih iz Posavine, nažalost, realna je slika, no onima koji su ostali ovdje pokušavaju pružiti mogućnosti za uspjeh. Centar za mlade u Posavini već treći ciklus zaredom uspješno provodi projekt gdje ih se kroz teorijsko-praktičnu nastavu uči o svim fazama uzgoja u voćnjaku.

„Od 2017. godine 120 mladih je prošlo kroz edukaciju, a 31 najbolji je ostvario poticaj u visini od 5 tisuća eura“, kaže Amanda Đogaš, voditeljica regionalnog ureda Centra za mlade u Posavini.

Jedan je ovo od načina kako ohrabriti mlade za ostanak u Posavini, a interesa ne manjka.  

„Jako su važni ovakvi projekti koji nekako daju nadu, koji su znakovi nade i koji ih ohrabruju nekada u njihovoj želji da ostanu ovdje i da u ovoj zemlji naprave svoj život i da ovdje daju maksimalno od sebe“, govori vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.

I Vlada RH daje snažnu potporu ostanku, opstanku i razvoju Hrvata u BiH, istaknula je Žana Ćorić, savjetnica Vlade RH za pitanja Hrvata u BiH.

„Svi su zainteresirani, fokus je na ljudima od 18 do 35 godina, onima koji se nezaposleni ili tek kreću s nekim biznisom, ali ima ljudi koji su u tome već neki duži niz godina pa su došli da se više informiraju“, objašnjava Ivana Knežević, predavačica teorijskog dijela na projektu.

Ovo je samo jedan o mnoštva projekata koji provodi Pastoralni centar i jedan od onih koje se provodi kako bi se mlade potaknulo na ostanak, te ih se osposobilo za samostalni posao i izvor financiranja.

„I kroz ovo želimo kazati kao Katolička crkva da stojimo uz mlade, da imamo povjerenja u njih, da smo spremni dati nekako i svoje resurse i svoje sposobnosti da im pomognemo da kreiraju svoj život na ovim prostorima i da uvijek Boga imaju na pameti“, napominje vlč. Maršić.

Poljoprivreda je grana koja će trajati dok je i čovjeka, a plodna posavska ravnica može omogućiti uposlenje i stalni izvor prihoda. Oni koji u životu to traže su dobili priliku za uspjeh, no ipak je mnogo više onih koji su napustili sve i otišli negdje drugo tražiti sreću. Zainteresiranost mladih za ovaj projekt u Kornici je pokazatelj da oni koji su ostali trebaju i žele pomoć, kao i odgovor na vječito pitanje može li se dostojanstveno od svoga rada živjeti u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti