Jednostavan uvid u kantonalni budžet

Dokument "Budžet za građane" iduće sedmice na internet stranici Ministarstva finansija KS

27.02.2024. 13:31 / Izvor: Akta.ba
Budžet

Dokument "Budžet za građane" bit će objavljen iduće sedmice na internet stranici Ministarstva finansija Kantona Sarajevo.

Dokument "Budžet za građane" bit će objavljen iduće sedmice na internet stranici Ministarstva finansija Kantona Sarajevo.

To je dokument kreiran s ciljem da građani imaju jednostavan uvid u kantonalni budžet, da se upoznaju s načinom izrade i trošenja njihovog poreznog novca te s mogućnošću kako i oni mogu uticati na kreiranje budžeta. Nije najvažnije da budžet bude lako dostupan već je jednako bitno da bude pristupačan i razumljiv javnosti, naglašavaju iz kantonalnog ministarstva finansija.

Projekat "Budžet za građane" predstavili su danas na pres-konferenciji idejni tvorac i kantonalni zastupnik Elvis Vreto, kao i ministar finansija u Vladi Kantona Afan Kalamujić. Obojica su naglasili da dokument sadrži razumljiv i jednostavan prikaz budžeta, lako dostupan i čitak široj populaciji, bez stručnih termina.

U momentu kad je podnosio inicijativu, nijedan kanton u Federaciji nije imao ovakav dokument, rekao je Vreto. Pojednostavljuje uvid u budžet kakav izglasava Skupština, ispisan inače na 300 – 400 stranica, razumljiv potpuno samo ljudima iz struke, dodao je.

Dokument prikazuje građanima na skraćen, jednostavan i slikovit način kako se troši njihov novac i koje projekte treba realizovati, rekao je ministar Kalamujić naglašavajući da to svakako doprinosi transparentnosti rada Vlade a pokazuje također građanima da li i koliko Vlada ispunjava vlastite obaveze. To je ključno za jačanje participacije građana u kreiranju i praćenju budžeta te za promociju odgovornog upravljanja resursima, zaključio je ministar.

Budući da građani porezima i drugim davanjima pune kantonalni budžet, zaslužuju da vide i kako se raspoređuje njihov novac te da prate realizaciju postavljenih budžetskih ciljeva.

Budžet za građane  ima za cilj prikazati jasno izvore finansiranja, kredite i načine raspodjele troškova. Ujedno će pomoći da građani razumiju nadležnosti Kantona Sarajevo i prioritete za koje se Vlada opredijelila u 2024. godini, rečeno je na pres-konferenciji.

Iz Ministarstva finansija izražavaju nadu da će dokument potaknuti građane na aktivniju ulogu u budžetskim procesima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti