ODBIJENE MOLBE ZA ODGAĐANJE

Solak i Hodžić se nisu javili u zatvor, čeka se Novalić: Hoće li Fadil sutra u zatvor?

05.03.2024. 10:24 / Izvor: Nezavisne novine
novalić

Osuđeni bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić trebalo bi sutra da se odazove na izdržavanje četvorogodišnje zatvorske kazne u zatvoru Vojkovići.

Osuđeni bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić trebalo bi sutra da se odazove na izdržavanje četvorogodišnje zatvorske kazne u zatvoru Vojkovići, zvanom bh. Alkatraz, ali još nije jasno da li će se to i dogoditi.

Naime, Novalićevi advokati uputili su zahtjev Sudu BiH za odgađanje početka izvršenja kazne zatvora, a pojavila se informacija i da je, navodno, upućena molba za pomilovanje Ministarstvu pravde BiH, koji je, shodno odredbama Zakona o pomilovanju BiH, prosljeđuje Predsjedništvu BiH.

"Nezavisne novine" juče su pokušale iz Suda BiH dobiti odgovor na pitanje da li su odlučivali o Novalićevoj molbi, a upit smo poslali i Ministarstvu pravde BiH, ali odgovore ni sa jedne od te dvije adrese nismo dobili.

Sud je, podsjetimo, ranije odbio molbe za odgađanje za osuđene Fahrudina Solaka, bivšeg direktora Federalne uprave civilne zaštite, i Fikreta Hodžića, vlasnika firme "F.H. Srebrena malina", koji su to tražili ranije.

Uz odbijenicu je Sud BiH ostavio rok od tri dana za upućivanje žalbe na rješenje za Solaka i Hodžića.

"Za osuđene Fikreta Hodžića i Fahrudina Solaka, Sud nije zaprimio žalbe na rješenje o odbijanju molbe za odgađanje izvršenja kazne zatvora", rekli su juče medijima iz Suda BiH.

Zanimljivo je da se njih dvojica još nisu javili na odsluženje kazne, iako im je kao datum javljanja u zatvor određen 29. februar.

"Od Suda BiH nismo dobili nikakav drugi uputni akt, osim prvog, gdje je kao datum javljanja naveden 29. februar. Njih dvojica se nisu javili prema tom uputnom aktu i mi smo, u skladu sa procedurama, o svemu obavijestili Sud BiH", izjavio je juče direktor zatvora Siniša Perković.

Po presudi, dakle, Novalić ide u zatvor četiri godine, Solak šest, a Hodžić pet. Njima je Apelaciono vijeće Suda BiH, podsjetimo, potvrdilo presudu kojom su osuđeni na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije virusa korona.

Njih trojica su, prema pravosnažnoj presudi, krivi, dok je nekadašnja federalna ministarka finansija Jelka Miličević definitivno oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

"U cijelosti je potvrđena prvostepena presuda od 5. aprila 2023. godine", saopšteno je ranije iz Suda BiH, odakle dodaju da je preduzeću "F.H. Srebrena malina" izrečena novčana kazna od 200.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti