GORUĆI PROBLEMI U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA

Kvalitetan i obrazovan medicinski kadar odlazi trbuhom za kruhom

11.03.2024. 09:18 / Izvor: Nezavisne novine
ZDRAVSTVO

Odlazak ljekara, medicinskih sestara i tehničara u inostranstvo, ali i prelazak u druge zdravstvene ustanove u FBiH i niske plate gorući su problemi

Odlazak ljekara, medicinskih sestara i tehničara u inostranstvo, ali i prelazak u druge zdravstvene ustanove u FBiH i niske plate gorući su problemi u velikom broju zdravstvenih ustanova, kazali su naši sagovornici.

Naime, kako je Nebojša Šešlija, direktor Bolnice "Srbija", kazao u razgovoru za "Nezavisne novine", oni imaju najozbiljniju situaciju po pitanju odlaska radnika na cijelom području Republike Srpske. 

"A upravo iz razloga što smo mi naslonjeni na najveći grad u BiH, gdje je sigurno najveći kanton i oni su spremni da daju svim zdravstvenim radnicima puno bolje uslove nego što je slučaj kod nas", kazao je Šešlija. 

Ističe da im trenutno problem pravi i otvaranje Prve opšte bolnice na području BiH, koja sa ozbiljnim finansijskim ponudama ide ka njihovom kadru, kako srednjem medicinskom, tako i prema ljekarima.

"Imamo doktore koji imaju ozbiljne ponude za prelazak i naše mogućnosti za zadržavanje u našoj ustanovi nisu velike. Mi smo i u prethodnom periodu bili, ali i sada smo, jedna od najpogođenijih zdravstvenih ustanova što se tiče kadra", istakao je Šešlija. 

Dodao je da su pod velikim pritiskom da zadrže radni kadar, ali i funkcionisanje same ustanove. 

"U prethodnih pet godina našu ustanovu je napustilo oko 20 doktora, a i u narednim danima jedan ljekar će nas napustiti", ističe Šešlija i dodaje da nemaju problem sa odlaskom radnika u inostranstvo, već Kanton Sarajevo im uzima veliki broj kadra.

Tatjana Perić, predsjednica Saveznog udruženja medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske, kazala je da odlazi kvalitetan, obrazovan, već svršen kadar, koji može doprinijeti boljem i kvalitetnijem pružanju zdravstvenih usluga.

"Nama problem pravi i prekvalifikacija, jer dolazimo u situaciju gdje medicinska sestra koja se školovala i radi na svom poslu mora još dodatno da se bavi obučavanjem prekvalifikovanih radnika", kazala je Perićeva. 

Da je sve izražniji problem odlaska medicinskih sestara i tehničara, ali da problem pravi i prekvalifikacija, smatra i Mirko Šerbedžija, predsjednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske.

"Kompletna RS je pogođena odlaskom zdravstvenih radnika. Ako uzmemo u obzir da su medicinske sestre i tehničari jedno od najtraženijih zanimanja u Evropi, dovoljno pokazuje u kakvom smo problemu, na koji mi ukazujemo i pokazujemo", kazao je Šerbedžija. 

Prema njegovim riječima, ono što bi određeni broj zdravstvnih radnika zadržalo, ali i pojedine kolege navelo da se vrate iz zemalja zapadne Evrope su sigurno bolji uslovi rada, sistemska rješenja. 

"Ono čega se mi plašimo, ako ne uredimo profesiju, ne povećamo platu, imaćemo veliki pad produktivnosti rada i veliko nezadovoljstvo među zdravstvenim radnicima", kazao je Šerbedžija.

Ističe da njihove kolege na svojim leđima nose najveći teret jer pored svog posla moraju da kontrolišu rad mladih kolega i prekvalifikovanih radnika koji popunjavaju upražnjena radna mjesta.

Sa druge strane, Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske, kazao je za "Nezavisne novine" da oni u ovoj zdravstvenoj ustanovi nemaju problema sa nedostatkom kadra. 

"Od kada sam direktor, zaposleno je 360 ljekara, a otišlo ih 20, dok je za sve ove godine otišlo oko 100 medicinskih sestara, a došlo ih je dva ili tri puta više", kazao je Đajić i dodao da oni nemaju problem sa manjkom radnika. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti