Puštena u javnu raspravu

Strategija za unapređenje prava osoba s invaliditetom u FBiH za novo strateško razdoblje

12.03.2024. 13:57 / Izvor: Akta.ba
strategija

Cilj je unapređenje prava i položaja osoba s invaliditetom, što je ovom strateškom platformom definisano u četiri prioriteta.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pustilo je u javnu raspravu Stratešku platformu Startegije za unaprjeđenje prava i položaja osoba s invaliditetom u Federaciji BiH za novo strateško razdoblje.

S ciljem unapređenja prava i položaja osoba s invaliditetom ovom strateškom platformom definisana su četiri prioriteta koji se odnose na unaprjeđenje pristupačnosti za osobe s invaliditetom, poticanje inkluzije, kvaliteta života i neovisnog življenja osoba s invaliditetom, prevencija diskriminacije, zlostavljanja i iskorištavanja osoba s invaliditetom i jačanje kapaciteta institucija i organizacija značajnih za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić istakao je da je ova strategija temeljni korak ka ostvarenju jednakih prava i mogućnosti, te da je primarni cilj poboljšati položaj osoba sa invaliditetom, ali i transformirati percepciju potreba, te naknada i usluga temeljenih na upravo na potrebama.

"Nastojimo stvoriti okruženje u kojem osobe s invaliditetom imaju jednake mogućnosti za sudjelovanje u svim aspektima društvenog života. To znači osigurati da pristupačnost bude norma, a ne izuzetak kako bi se svim osobama s invaliditetom omogućio jednostavan pristup javnim prostorima, obrazovanju, zaposlenju i zdravstvenim uslugama", pojasnio je ministar.

Krajnji cilj je stvaranje društva u kojem osobe s invaliditetom neće biti samo korisnici  pomoći, već aktivni sudionici koji doprinose svojim zajednicama na različite načine.

"Uz sve, ne treba zaboraviti važnost promicanja svijesti i razumijevanja o pitanjima vezanim uz invaliditet, te na borbu protiv predrasuda i stereotipa. Naša je vizija inkluzivna i pravedna Federacija Bosne i Hercegovine, u kojoj svi građani imaju priliku ostvariti svoje puno ljudsko i društveno pravo na sreću i uspjeh", zaključio je ministar.

Javna rasprava otvorena je već otvorena i trajat će 30 dana.

Strateška platforma i Obrazac za dostavljanje komentara, prijedloga i sugestija biti dostupni na sljedećim linkovima: 

STRATEŠKA PLATFORMA ZA IZRADU STRATEGIJE ZA UNAPREĐENJE PRAVA I POLOŽAJA OSOBA S INVALIDITETOM U FEDERACIJI BIH 2022. - 2027.

OBRAZAC ZA DOSTAVU KOMENTARA I PRIJEDLOGA NA STRATEŠKU PLATFORMU ZA IZRADU STRATEGIJE ZA UNAPREĐENJE PRAVA I POLOŽAJA OSOBA S INVALIDITETOM U FEDERACIJI BIH 2022. - 2027.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti