"40 godina propada"

Termalna voda kod Kaknja decenijama neiskorištena završava u rijeci Bosni

28.03.2024. 08:32 / Izvor: Federalna.ba
termalna

U mjestu Tičići nedaleko od Kaknja nalazi se izvor termalne vode koja je u potpunosti neiskorištena.

U mjestu Tičići nedaleko od Kaknja nalazi se izvor termalne vode koja je u potpunosti neiskorištena. Prije 20 godina urađena je studija o opravdanosti korištenja izvorišta u kojoj su jasno navedeni potencijali ovog izvora. Osim turističkog i ekonomskog značaja, prema istraživanju termalna voda ima i ljekovota svojstva, a uz ulaganje ova lokacija mogla bi postati jedno od najznačajnijih banjskih lječilišta.

Studije rađene ’80-ih godina pokazale su sastav termalnih, mineralnih i termomineralnih voda, a temperatura vode bez obzira na godišnje doba je od 36 do 53 stepena Celzijevih. Prema rješenju nadležnog federalnog ministrstva potvrđene su rezerve i kvalitet termalnih voda koje mogu imati višestruku namjenu.

"Svjesni smo da se ova voda može koristiti u nekoliko stvari, prije svega, u banjska lječilišta, ali i za određenu toplifikaciju bližih naselja ili čitavog dijela općine Kakanj, zagrijavanje plastenika i staklenika”, navodi Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj (SDA). Prethodnih godina na ovom lokalitetu bilo je pokušaja da se nacrno pruži usluga korištenja ljekovote vode osobama koje bi uglavnom samoinicijativno dolazile iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i regiona, dok im inspekcija nije zabranila rad. Međutim, veliko interesovanje i posjećenost su potvrda potrebe izgradnje sportsko-rekreacionog centra i banjskog lječilišta. Da bi se termalne vode koristile za banjsko liječenje, potrebno je ispitati kvalitet vode i naći dobrog investitora - ako postoji interesovanje ljudi koji žive u lokalnoj zajednici jer ona je prva koja treba dati saglasnost. Ministarstvo za privredu će dati svoju podršku", poručuje Samir Šibonjić, ministar za privredu u ZDK-u (NES).

"Ponovo ćemo pokušavati tražiti rješenje da kao lokalna zajednica povežemo privatni sektor, da povežemo vlasnike parcela koje se nalaze na tom području, da učinimo sve što je do nas kad su u pitanju regulativa i legislative koje trebaju da se urade, ne bi li neko prepoznao mogućnost da od tog izvora dugoročno može zaraditi", dodaje Bajtarević.

I stanovnici Kaknja smatraju da bi ljekovitost termalnih voda u Tičićima mogla značajno utjecati na veću zaposlenost, promet robe i usluga te općenito razvoj ovog kraja:

"To bi najisplatnije bilo da se banje urade, da se narod može liječiti da imamo tople vode, kompleks da se napravi."

“To već 40 godina propada.”

"Trebalo bi pod hitno da se naprave banje, da ne hodamo po Olovu, Vrućici, da ne ostavljamo tamo pare, a naš grad Kakanj da ostane tako osiromašen za jedno takvo bogatstvo"

U prošloj godini predstavnici Općine Kakanj imali su nekoliko sastanaka s evropskom direkcijom za geotermalne vode s ciljem pronalaska zajedničkog interesa i rješenja kako bi mogli koristiti fondove Evropske unije. I sve dok se čeka pogodan trenutak ili poželjan investitor, ova dragocjena voda nastavit će otjecati bespovratno u rijeku Bosnu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti