Uloga dijaspore od ključne važnosti

Svježi kapital, znanja i tehnologije koje donosi dijaspora, vežu BiH sa globalnim tržištem

20.05.2024. 09:09 / Izvor: Bloombergadria.com
intera

Foto: Ilustracija

Kroz inicijative poput INTERA Tehnološkog Parka i Connecto platforme, dijaspora postaje ključni faktor u transformaciji i razvoju bh. ekonomije.

INTERA Tehnološki Park privlači posebnu pažnju a u organizaciji poslovne podrške koja od 2011. godine razvija poslovni inkubator, inovacijski laboratorij i trening centar.

Od 2013. godine, INTERA aktivno radi na privlačenju dijaspore, kako bi ih povezali s lokalnim kompanijama, čime ne samo da privlače investicije, već i stvaraju nove kompanije.

U posljednje vrijeme, svoje napore proširuju na aktivaciju digitalnih nomada, koristeći inovativne pristupe za privlačenje investicija i dijaspore preko Connecto platforme i konferencije, koja služi kao most između dijaspore i lokalne privrede.

Vedran Šimunović, izvršni direktor INTERA Tehnološkog Parka, gostujući na Bloomberg Adria Televiziji, istaknuo je glavne izazove u kreiranju startap kompanija.

Prema njegovim riječima, poslovne regulative koje se razlikuju između Bosne i Hercegovine i drugih zemalja te poslovne prakse predstavljaju značajne prepreke.

"Često postoje predrasude koje stvaraju prepreke za izlazak naših proizvoda na strana tržišta," objašnjava Šimunović.

Također, ograničen pristup lokalnim mrežama i resursima te komunikacija s lokalnim dionicima predstavljaju izazove, koje INTERA nastoji premostiti kroz europsku poduzetničku mrežu i druge alate.

Šimunović vidi ogroman potencijal za saradnju između lokalnih poduzetnika i dijaspore u nekoliko sektora.

"Sektor informacijskih tehnologija, posebice u smjeru gaminga, gamifikacije znanja i blockchain tehnologija, pokazuje veliki potencijal. Umjetna inteligencija već postaje horizontalna u svemu tome," napominje on.

Dodatno, produkcija sadržaja, marketing, digitalni marketing i inženjerski sektor, posebno u uslugama vezanim za building information modeling (BIM) tehnologije, predstavljaju značajne prilike za rast.

"U industriji CNC obradnih centara vidimo veliki potencijal, gdje već godinama radimo obuke operatera i programera," dodaje Šimunović. Ovi sektori omogućuju relativno brzo skaliranje i imaju globalni domet, što je posebno privlačno za dijasporu koja želi investirati u Bosnu i Hercegovinu.

Uloga dijaspore je od ključne važnosti za ekonomski rast Bosne i Hercegovine.

Dijaspora donosi svježi kapital, nova znanja i tehnologije, te djeluje kao most između Bosne i Hercegovine i globalnog tržišta.

Njihove investicije ne samo da podupiru lokalne kompanije, već također pomažu u stvaranju novih radnih mjesta i povećanju konkurentnosti domaće ekonomije.

Kroz inicijative poput INTERA Tehnološkog Parka i Connecto platforme, dijaspora postaje ključni faktor u transformaciji i razvoju bosanskohercegovačke ekonomije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti