Najveći problem bh. portala nepostojanje zakonske regulative

31.05.2013. 16:14 / Izvor: Fena
Najveći problem bh. portala nepostojanje zakonske regulative

Najveći problem bh. internetskih medija je nepostojanje bilo kakve zakonske regulative, pa se tako u velikom broju slučajeva ne zna ni tko su autori tekstova ni tko su vlasnici pojedinih web portala

Najveći problem bh. internetskih medija je nepostojanje bilo kakve zakonske regulative, pa se tako u velikom broju slučajeva ne zna ni tko su autori tekstova ni tko su vlasnici pojedinih web portala, rečeno je na redovitom sastanku Vijeća za tisak u BiH s urednicima i novinarima web portala, održanom u Mostaru.

Trenutno postoje samo preporuke Vijeća za tisak u BiH, no one nisu obvezujuće.

Po riječima izvršne direktorice Vijeća za tisak u BiH Ljiljane Zurovac, u nedavnom istraživanju provedenom na stotinjak  bh. portala, utvrđeno je kako u 50 posto slučajeva nije postojao nikakav kontakt ili podaci o tome tko su autori tekstova na tim portalima.

Na takvim portalima, posebice u predizborno vrijeme, često se javlja govor mržnje. Tekstovi s web portala često su i predmet kaznenih prijava, no policija u glavnom ne može ništa poduzeti jer se ne zna tko iza njih stoji.

Zurovac smatra kako neki oblik regulative mora postojati, a minimum bi trebao biti obavezno postojanje impressuma na svakom web portalu, odnosno osnovnih podataka o autorima tekstova, urednicima i vlasnicima portala.

"U zemljama zapadne Europe postoje regulative u kojima se navodi da su web portali slobodni, oni nisu pod regulativom države, ali jesu pod samoregulacijom. Oni obavezno moraju imati impressum, odnosno moraju imati punu identifikaciju, tko stoji iza portala, tko su urednici, tko su novinari, a u nekim slučajevima i tko su vlasnici", kazala je Zurovac.

Dodala je kako je ohrabrujuće što postoji želja i volja kod ljudi koji rade u ozbiljnim novinarskim web portalima da se od tih portala napravi medij koji će biti vjerodostojan dobavljač i distributer informacija.

Profesor banjalučkog Filozofskog fakulteta i predsjedavajući Žalbenog povjerenstva Vijeća za tisak u BiH Miodrag Živanović istaknuo je kako je osnovni problem web portala problem odgovornosti uređivačke politike.

"Portali su raspeti između onoga što bi trebalo biti uređivačka politika i onoga što je zapravo javno mnijenje. Iznimno je teško i veliko umijeće da se tu nađe mjera. To još nije riješeno niti zakonski, a nije riješeno ni u glavama onih koji su odgovorni za takvo stanje", kazao je Živanović.

On također predlaže neki oblik samoregulacije i izbjegavanje stroge zakonske regulative.

"Norme ne bi trebalo postavljati u krutom obliku, zato što bi to samo po sebi ograničavalo slobodu javne riječi. Trebalo bi raditi dugački sporovozni posao u kojemu bi se svijest mogla pomjeriti ka višem stupnju. Trebamo donijeti tzv. unutarnje norme funkcioniranja portala. Moralni i unutarnji kriteriji i moralna i unutarnja odgovornost - to je put koji je, po mom sudu, pravi. Iako je spor, drugog puta nema", zaključio je profesor Živanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti