Raste proizvodnja u Agrokomercu: Tops uskoro u SAD-u i Australiji

22.08.2013. 08:51 / Izvor: Oslobođenje
Raste proizvodnja u Agrokomercu: Tops uskoro u SAD-u i Australiji

Od februara, kada je Gadžo komerc potpisao ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Agrokomercom, ovaj nekadašnji velikokladuški gigant polako obnavlja proizvodnju i diže se iz pepela.

Od februara, kada je Gadžo komerc potpisao ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Agrokomercom, ovaj nekadašnji velikokladuški gigant polako obnavlja proizvodnju i diže se iz pepela.

"Odmah smo krenuli sa proizvodnjom keksa Tops, a trenutno u sezoni radimo i kisele krastavce. Uskoro ćemo krenuti i sa proizvodnjom kiselih paprika. Krastavce preuzimamo od omaćih poljoprivrednika, odnosno od zemljoradničke zadruge USK-a koja otkupljuje proizvode od poljoprivrednika iz Cazina i Velike Kladuše, dok ćemo papriku najvjerovatnije uvoziti iz Makedonije", kazao je za Oslobođenje Zlatko Sejmenović, direktor Gadžo Komerca za proizvodnju u Agrokomercu.

Osim fabrike biskvita koja je već u pogonu i proizvodi kekse i fabrike za preradu voća i povrća, proizvodnja se lagano pokreće i u fabrikama za proizvodnju čokolada i kremova, te supa i majoneza.

Kako je istakao Sejmenović, od februara je u pogonu i farma koka nosilica u kojoj trenutno ima 93.000 koka, a uz farmu je iznajmljena i sortirnica jaja.

"Potpisanim ugovorom mi smo zakupili poslovni prostor, opremu i licence za proizvode koje ćemo proizvoditi, a angažirali smo sve potrebne radnike sa spiska Agrokomerca", istakao je Sejmenović, dodajući kako je neophodno raditi na povratku brendova Agrokomerca na tržište jer su oni već poznati, samo je potrebno pojačati marketing i njihovu distribuciju.

"Tops koji proizvodimo od februara distribuiramo u cijeloj BiH, s tim da pdoručje FBiH dobro pokrivamo, a u narednom periodu radićemo na njegovoj distribuciji i u ostale krajeve zemlje. Također, Tops izvozimo u Srbiju i Crnu Goru, a od ove sedmice Tops se može naći i na Konzumovim policama u Hrvatskoj. U toku su pregovori za izvoz ovog keksa u SAD, Kanadu i Australiju", istakao je Sejmenović.

On je dodao kako je Agrokomerc krenuo i sa proizvodnjom začina Vegedor, kojeg je u prvoj fazi proizvedeno 50 tona kako bi se ispitalo tržište, te da će se nastaviti dalja, obimnija proizvodnja.

"Trenutno nam je prioritet rad u fabrici čokolada i kremova. Naime, Agrokomerc jedini u regionu ima potrebne mašine za cjelokupan proces proizvodnje kakao putera i kakao praha. Postoji veliko interesovanje konditorske industrije BiH, ali i regiona, te ove proizvode već od nas uzima Vispak, a u kontaktima smo sa proizvođačima Srbije i Hrvatske, tako da smo u Srbiju već izvezli 15 tona kakao putera. Zbog toga imamo namjeru intenzivirati ovu proizvodnju do kraja godine, a samim tim pojavit će se potreba za novom radnom snagom", pojasnio je Sejmenović.

Prema njegovim riječima, oprema i sanje u Agrokomercu bez obzira na dugogodišnji nerad je u dobrom stanju, Gadžo komerc je samo izvršio modernizaciju pojedinih pogona, pa se nadaju da će u narednom periodu i ostali kapaciteti biti iskorišteni, te zaposleni dodatni radnici jer prostora za to ima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti