Sve veći interes drvnih kompanija za FSC certifikatima

09.09.2013. 15:22 / Izvor: eKapija.ba
Sve veći interes drvnih kompanija za FSC certifikatima

U BiH je u zadnje dvije-tri godine prisutno udvostručenje broja kompanija iz drvnog sektora koje su dobile FSC CoC certifikat.

U BiH je u zadnje dvije-tri godine prisutno udvostručenje broja kompanija iz drvnog sektora koje su krenule u FSC CoC certifikaciju. Razlog sve većeg interesa za ovaj certifikat su nove regulative EU-a kojima je zabranjeno stavljanje u promet nezakonito posječenog drveta i drvnih proizvoda na tržište EU.

Proizvodi sa  FSC logotipom pokazuju kupcima da proizvod koji kupuju nije proizveden tako da su zbog njega žrtvovane šume niti je rezultat nelegalne eksplotacije šumskih resursa.

''Firma koje posjeduje ovaj certifikat šalje poruku svojim kupcima da proizvodi koji su napravljeni od tog drveta potiču iz šuma sa kontroliranom sječom. Sve se to radi zbog zaštite životne okoline odnosno zaštite sječe šuma. Postoji i europska regulativa EU Timber koja je na snazi od trećeg mjeseca ove godine kojom se zabranjuje promet drvnim materijalima koji nemaju oznaku podrijetla", kaže za eKapija.ba Dragan Savić, direktor konzultanske firme Drvo mehanika iz Banja Luke, koja se bavi pripremom kompanija za ovu certifikaciju, kao i konzalting i inženjering u izradi tehnoloških projekata za proizvodnju i uvođenje CE znaka i ISO standarda u firmama drvne industrije. 

Cilj je da svi u lancu (od šumskih gazdinstva, prerađivača i proizvođača) imaju certifikat za ono što rade kako bi postojala određena sljedljivost  tj. kako bi se znalo odakle je drvo usječeno i gdje je završilo. 

Da bi kompanija prodala proizvod sa FSC oznakom ona ga mora napraviti od certificiranog drveta koje je kupila od certificiranih dobavljača te i sama mora posjedovati certifikat, objašnjava nam ovaj stučnjak koji je i konzultant EBRD-a.

"U BiH sada imamo certificiranu 231 kompaniju", kaže on dodajući da je realno da se taj broj, zbog zahtjeva EU-a, udvostruči. 

 Trenutno najveći problem prerađivačkim kompanijama u ovoj oblasti je to što sve šume u BiH još uvijek nisu certificirane. Šume RS su ovaj certifikat dobile prije pet godina i krenule su u proces recertifikacije, a posjeduje ga i značajan broj poduzeća u ovom entitetu, dok u Federaciji certifikat, kaže, još nemaju Šume Srednjobosanskog kantona, Šume Hercegovačko-neretvanske, te jedan dio Šuma Tuzlanskog kantona. Ovaj certifikat nemaju privatne šume nemaju ni u RS-u ni i Federaciji.  

Sve ovo prerađivačima uzrokuje probleme. Tako recimo prerađivači imaju problem sa nabavkom dovoljnih količina certificiranih trupaca pa ih moraju nabavljati od Šuma RS-a ili kupovati rezanu građu od drvoprerađivača iz RS koji imaju te certifikate, kaže naš sugovornik. 

Dodaje da je FSC natransparentnija certifikacija na svijetu. Na njihovoj web stranici se nalazi baza svih certificiranih kompanija sa osnovim podatcima i proizvodnim grupama tako da su one dostupne svima. Ovaj certifikat se izdaje na 5 godina nakon čega ide recertifikacija uz nadzor svake godine.  Proces certifikacije traje oko 30 dana. 

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti