Skuteru odobreno preuzimanje Drvoprometa

07.10.2013. 16:03 / Izvor: Fena
Skuteru odobreno preuzimanje Drvoprometa

Tom koncentracijom privredni subjekt Skuter također stječe kontrolu i nad povezanim društvima privrednog subjekta Drvopromet - privrednim subjektom Dolche i Inter Hak

Na 67. sjednici Konkurencijskog vijeća BiH usvojeno je rješenje kojim je ocijenjena dopuštenom koncentracija na tržištu pružanja usluga upravljanja i izdavanja nekretnina u Federaciji BiH, a koja će nastati stjecanjem kontrole privrednog subjekta "Skuter“ Društvo za proizvodnju, unutrašnju i vanjsku trgovinu i usluge d.o.o. Sarajevo nad privrednim subjektom ''Drvopromet'' d.o.o. Sarajevo, kupovinom većinskog vlasničkog udjela. 

Tom koncentracijom privredni subjekt „Skuter“ također stječe kontrolu i nad povezanim društvima privrednog subjekta „Drvopromet'“ - privrednim subjektom „Dolche” Društvo za proizvodnju, unutrašnju i vanjsku trgovinu i usluge d.o.o. Sarajevo, privrednim subjektom „Inter Hak” društvo s ograničenom odgovornošću za unutrašnju i vanjsku trgovinu Sarajevo, i privrednim subjektom Društvo sa ograničenom odgovornošću „DP Ilma“, Bihać. 

Konkurencijsko vijeće je u ocjeni dopuštenosti koncentracije analiziralo kriterije (struktura relevantnog tržišta, efekti koncentracije, potencijalna konkurencija, interesi potrošača i slično) i ocijenilo da će provođenjem namjeravane koncentracije doći do značajnog povećanja tržišnog udjela učesnika koncentracije na ukupnom tržištu, ali da neće doći do stvaranja i jačanja dominantnog položaja na relevantnom tržištu. 

Radi nepodnošenja prijave koncentracije u zakonom utvrđenom roku, privrednom subjektu „Skuter“ je izrečena novčana kazna u iznosu od 19.000,00 KM. Prilikom određivanja visine predmetne kazne, Konkurencijsko vijeće je uzelo u obzir obzir i trajanje povrede, kao i činjenicu da je ona podnesena saomoinicijativno, iako sa određenim zakašnjenjem. 

Rješenje kojim je odbijen zahtjev za pokretanje postupka privrednog subjekta Zdravstvena ustanova Poliklinika „Atrijum” Ilidža, protiv Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo radi utvrđivanja sprječavanja, ograničavanja ili narušavanja tržišne konkurencije iz Zakona o konkurenciji, a u vezi procedure sklapanja Ugovora o pružanju porodično-medicinskih usluga osiguranim licima na teret novčanih sredstava Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo, kao neosnovan. 

Konkurencijsko vijeće je utvrdilo da nezaključivanjem Ugovora o pružanju usluga porodične medicine, od 2006. godine do danas, nije bilo ograničavanja i kontrole proizvodnje, tržišta, tehničkog razvoja ili ulaganja od Ministarstva zdravstva KS jer ono nije nadležno za zaključivanje predmetnog ugovora, a Zavod za zdravstveno osiguranje KS od 2006. do 2010. godine nije mogao zaključiti navedeni ugovor iz razloga što podnosilac zahtjeva, Poliklinika „Atrijum” Ilidža, nije bio uvršten u Mrežu zdravstvenih ustanova na području Kantona Sarajevo. 

Također, od 2010. godine nije postojala obaveza zaključivanja predmetnog ugovora, već je u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti postojala mogućnost zaključivanja, ali u slučaju ispunjenja uslova - nakon provedenog postupka dodjele ugovora o pružanju zdravstvenih usluga na osnovu odredbi Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o zdravstvenom osiguranju, kao Zakona o o javnim nabavkama u BiH. 

Budući da je navedeni postupak/procedura stupio na snagu tek u maju 2013. godine, a Zavod zdravstvenog osiguranja KS je raspisao javni poziv koji je u toku, a na koji se mogu prijaviti sve privredni subjekti bez obzira na vlasničku strukturu, Konkurencijsko vijeće je ocijenilo da u dosadašnim aktivnostima nije nastalo kršenje odredbi Zakona o konkurenciji, saopćeno je iz Ureda predsjednika Konkurencijskog vijeća BiH. 
 
Konkurencijsko vijeće BiH održalo je svoju 67.  sjednicu u Sarajevu 25. septembra ove godine. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti