Izdata ovlaštenja laboratorijama za mjerenje emisije zagađujućih materija

11.12.2013. 09:17 / Izvor: eKapija.ba
Izdata ovlaštenja laboratorijama za mjerenje emisije zagađujućih materija

U tom smislu revidirana su ovlaštenja firmama "Tehnounion", "Elkomont", "Grizelj" i KJKP "Toplane", te izdata nova ovlaštenja za mjerenje emisije "Ceteor"-u i Metalurškom institutu iz Zenice.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo ovim putem obavještava vlasnike i korisnike postrojenja za sagorijevanje (kotlovnice), da su izdata nova ovlaštenja laboratorijama za mjerenje emisije zagađujućih materija u zrak, koje mogu angažovati za izvršenje svojih zakonskih obaveza, odnosno dostavljanja izvještaja o izmjerenim rezultatima Ministarstvu.

S ciljem unapređenja mjerenja, procesa provjere tehničke i kadrovske osposobljenosti, otklanjanja uočenih nedostataka, te dobijanja što vjerodostojnijih podataka o zagađivanju zraka, ovo Ministarstvo je, putem posebne Stručne komisije, izvršilo detaljni uvid u rad laboratorija, i to ranije ovlaštenih, kao i novoprijavljenih putem javnog poziva.

U tom smislu revidirana su ovlaštenja firmama "Tehnounion", "Elkomont", "Grizelj" i KJKP "Toplane", te izdata nova ovlaštenja za mjerenje emisije "Ceteor"-u i Metalurškom institutu iz Zenice, dok je laboratorija "Fidges-inženjering"- a izgubila ovlaštenje.

Provjeri nisu podlijegale laboratorije "Dvokut pro" iz Sarajeva, "Inspekt RGH" – laboratorija Kakanj i "TQM" iz Lukavca, budući da su akreditirane po standardu BAS EN ISO/IEC 17025.2006, što automatski dokazuje njihovu kompetentnost za obavljanje poslova mjerenja emisija u zrak.

Inače, provedene aktivnosti na reizdavanju ovlaštenja su iskorištene i za edukaciju kadrova, koji vrše mjerenja, te ukazivanje na važnost pružanja savjeta operatorima kotlovnica za preduzimanje optimalnih mjera i popravki u slučajevima kada se izmjere prekomjerne vrijednosti. U tom smislu laboratorije su dužne identifikovati problem i dati rješenje, kao napr.boljeg održavanja kotlovnica, prijedloge za rekonstrukciju, ocjenu kvaliteta goriva koje se koristi i sl.

Ovim putem Ministarstvo istovremeno podsjeća upravitelje kotlovnica da su dužni naručiti mjerenja putem ovlaštenih laboratorija, a potom izvještaje na propisanom obrascu dostaviti Ministarstvu, odnosno dati na uvid prilikom vršenja nadzora od strane inspekcije zaštite okoliša.

Mjerenja je potrebno obezbijediti u skladu sa Pravilnikom o monitoringu zagađujućih materija u zrak (“Službene novine FBiH” broj 12/05), i to jednom godišnje za ložišta snage preko 50 kW (za sve vrste goriva), a pored toga za ložišta koja koriste čvrsta i tečna goriva, svake dvije godine i mjerenja emisija čvrstih čestica.

Osim kontrole ispunjavanja propisanih obaveza, monitoring emisije iz stacionarnih izvora Ministarstvu služi za preduzimanje mjera na prevenciji i smanjenju zagađenja, odnosno pravovremeno reagovanje, kako bi se izbjegle situacije prekomjerne ugroženosti kvaliteta zraka, karakteristične za zimski period.

Obavještenje o obavezi monitoringa emisije iz postrojenja za sagorijevanje, obrazac izvještaja sa uputstvom za njegovo popunjavanje, kao i Registar laboratorija koje mogu vršiti mjerenje emisije objavljeni su na web stranici Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti