Avio-linija Beograd - Banjaluka: RS bliža stranim investitorima

27.12.2013. 08:05 / Izvor: Nezavisne novine
Avio-linija Beograd - Banjaluka: RS bliža stranim investitorima

Uspostavljanje avio-linije Beograd - Banjaluka - Beograd, kojom je RS povezana s velikim evropskim centrima, otvara mogućnost jače privredne saradnje i jednostavnijeg uspostavljanja veza s potencijalnim stranim investitorima.

Uspostavljanje avio-linije Beograd - Banjaluka - Beograd, kojom je RS povezana s velikim evropskim centrima, otvara mogućnost jače privredne saradnje i jednostavnijeg uspostavljanja veza s potencijalnim stranim investitorima, koju treba iskoristiti, ističu ekonomski stručnjaci.

U tom smislu oni navode da je jedan od glavnih preduslova, na koje privrednici obraćaju pažnju, svakako saobraćajna povezanost regiona u kojem planiraju pokrenuti svoj biznis, a avio-saobraćaj je jedna od bitnih stavki. A, prostoru na kojem se nalazimo je svakako otvorena ta mogućnost jer je ovom avio-linijom kompanije "Air Serbia" Banjaluka preko Beograda, od 1. decembra ove godine, povezana s oko 50 evropskih i svjetskih destinacija.

Ono što je, takođe, veoma pozitivno u svemu ovome je i da su letovi iz Banjaluke do Beograda, projektovani tako da imaju odličnu konekciju s letovima iz Beograda ka Moskvi, Minhenu, Amsterdamu, Parizu, Abu Dabiju i drugim destinacijama.

Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS, kazao je da je uvođenjem ove linije uspostavljen brži i efikasniji saobraćaj, napominjući da je razvoj saobraćaja jedan od preduslova za razvoj cjelokupne privrede.

"Privrednicima i građanima omogućena je veza sa više od 50 destinacija u svijetu. Na taj način će svi uštedjeti na vremenu putovanja, a znamo da je vrijeme novac", naveo je Čubrilović i dodao da će većim interesovanjem građana i privrednika biti omogućeno i uvođenje linija za druge destinacije.

Sa druge strane, Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS - SWOT, kazao je da se ovom linijom logično otvaraju brojne mogućnosti.

"Sigurno je da će bolja povezanost avio-saobraćajem olakšati mnogima, pa i potencijalnim investitorima da nas posjete, da uopšte dođu do nas, jer ako bi ovdje i započeli neki biznis, to bi im bila veoma bitna stavka", rekao je Grabovac, ističući da će sa druge strane i naši poslovni ljudi lakše i brže dolaziti do željenih mjesta. On je naveo da bi u ovom slučaju turizam, kao značajna grana privrede, mogao profitirati, jer svakako možemo da ponudimo mnogo toga, od lovnog, banjskog, vjerskog i drugih oblika turizma. U Turističkoj organizaciji RS, kazali su da je uspostavljanje ove linije od izuzetnog značaja za turizam RS, s obzirom na to da je time uspostavljena još snažnija veza sa Srbijom, koja je za RS primarno turističko tržište. Naveli su da je ova linija osigurala lakšu dostupnost svim turističkim destinacijama RS, pa se u narednom periodu i očekuje veći dolazak turista.

Pored toga, treba naglasiti da je za privredni oporavak ovog regiona od izuzetnog značaja i skoro obnavljanje avio-linije Sarajevo - Beograd, koja je uspostavljena 16. decembra ove godine od strane kompanije "BH Airlines", dok će avioni saobraćati četiri puta sedmično.

Ranko Škrbić, ambasador BiH u Srbiji, rekao je prilikom pokretanja avio-linije Sarajevo - Beograd da će ona mnogo značiti za privredni oporavak i napredak BiH i Srbije.

Veliki interes za let

Miroslav Janjić, direktor Javnog preduzeća "Aerodromi RS", potvrdio je da se za nepun mjesec od pokretanja redovne avio-linije Beograd - Banjaluka - Beograd, može reći da sve teče planiranom dinamikom.

"Ako govorimo o tačnosti i redovnosti, možemo generalno reći da se poštuje dinamika. Broj putnika se mijenja svakodnevno, ali se u prosjeku po letu u jednom pravcu kreće između 20 i 25 putnika", rekao je Janjić i ponovio da je potrebno još jače marketinški djelovati na putnike kako bi ova linija bila korištena za putovanja na dalje destinacije.

"Air Serbia" širi mrežu letenja

"Air Serbia" planira proširenje mreže letenja u 2014. godini, a u planu su letovi za Bejrut, Varnu, Sofiju, dok nije isključeno ponovno uspostavljanje veze sa SAD. Iako ova avio-kompanija već leti u 27 gradova Evrope i svijeta, dolaskom prvih pilota nekadašnjeg JAT-a obučenih za let na erbasu - A 319 u novoj godini se planira proširenje mreže letenja i povratka na aerodrome SAD i Kanade

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti