Početkom sljedećeg mjeseca nova lista poreznih dužnika

17.01.2014. 14:26 / Izvor: eKapija.ba
Početkom sljedećeg mjeseca nova lista poreznih dužnika

Nakon objave naredne liste poreznih dužnika početkom sljedećeg mjeseca moći ćemo imati uvid u to je došlo do poboljšanja naplate indirektnih poreza, navode iz UINO-a.

Koliko je i je li uopće poboljšana naplata indirektnih poreza nakon javne objave liste poreznih dužnika trebalo bi se znati tek početkom narednog mjeseca kada je planirana objava nove, ažurirane, liste dužnika, potvrdili su za eKapija.ba iz Uprave za indirektno-neizravno oporezivanje (UINO) BiH. 

''Uspoređivanjem ove liste sa listom dužnika objavljenom početkom ovog mjeseca, moći ćemo imati uvid u to koliko je dužnika u međuvremenu izmirilo svoje obveze, odnosno da li je došlo do poboljšanja naplate indirektnih poreza'', kazali su za naš portal iz Uprave.

O tome što poduzimaju u cilju naplate poreza kažu da u svom radu poduzimaju sve neophodne mjere, u skladu sa važećim zakonskim propisima, kako bi se omogućila efikasna i pravovremena naplata indirektnih poreza te da je jedan od načina za  poboljšanje naplate bilo i javno objavljivanje liste dužnika.

Navode da su prema svim dužnicima indirektnih poreza koji nisu platili dugovanja u zakonskom roku i na propisani račun preduzete mjere prinudne naplate.

Postupak prinudne naplate duga po osnovu indirektnih poreza prema Upravi za sve PDV i akcizne dužnike vrši se, kažu, sistemski i automatski svaki mjesec, na redovitoj osnovi, bez obzira da li je riječ o dužnicima iz javnog ili privatnog sektora.

''Postupak prinudne naplate počinje kada se dužniku uruči nalog za prinudnu naplatu. Ako dužnik ne plati iznos koji je naveden u nalogu za prinudnu naplatu u ostavljenom roku, UINO nastavlja plijeniti dužnikovu imovinu, po principu poštovanja proporcionalnosti i do iznosa koji je dovoljan da pokrije neplaćeni dug, zateznu kamatu koja se obračunava narednog dana od dana isteka roka za plaćanje do dana plaćanja duga, naknadni teret prinude i troškova prinudne naplate'', navode iz Uprave.

Također, napominju da u odnosu na porezne obveznike koji ne izmiruju svoje obaveze po osnovu indirektnih poreza  u iznosu, čije neizmirenje  prema važećim propisima predstavlja kazneno djelo, UINO podnosi izvještaj Tužiteljstvu BiH.

Podsjetimo, nakon objave liste dužnika Tužiteljstvo BiH pokrenulo je formiranje tima tužitelja koji će provesti intenzivne provjere o dugovanjima za PDV za oko 1.970 privatnih i gospodarskih subjekata, čija su imena objavljena, kako bi se utvrdilo postoje li elementi za kazneno gonjenje osoba odgovornih za porezne utaje i neplaćanje poreza. Sa tim da je Sud već potvrdio optužnici u slučaju Kekerović koji je vlasnik firme MB-Kekerović iz Laktaša koja je najveći dužnik po osnovu PDV-a državi.

D.Kozina 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti