Pokreće se projekat uvođenja zakonskog mjeriteljstva u medicini

04.02.2014. 08:45 / Izvor: Poslovne novine
Pokreće se projekat uvođenja zakonskog mjeriteljstva u medicini

Institut za mjeriteljstvo BiH je prepoznao potrebu za uvođenjem standarda i direktiva o medicinskim uređajima u zakone koji reguliraju oblast mjeriteljstva u BiH. Već je urađena i odgovarajuća studija.

Današnja globalna ekonomija u mnogim stvarima ovisi o kvalitetu mjerenja i raznih testova koji moraju biti prihvatljivi na međunarodnom nivou. Bitan preduslov za to je iskorištenost stabilne mjeriteljske infrastrukture. 

Kako pišu Poslovne novine, Institut za mjeriteljstvo BiH je prepoznao potrebu za uvođenjem standarda i direktiva o medicinskim uređajima u zakone koji reguliraju oblast mjeriteljstva u BiH. Već je urađena i odgovarajuća studija. 

Mjeriteljstvo u medicini se bavi problemima mjerenja u medicinske svrhe, jer je dijagnostika u medicini nezamisliva bez mjerenja. 

Zakonsko (legalno) mjeriteljstvo je oblast mjeriteljstva koju svaka država reguliše svojim zakonima u skladu sa međunarodnim propisima i preporukama. Svaka zemlja, pa i naša, ustanovljava posebne službe koje rade na predlaganju i sprovođenju zakonskih odredbi kako bi se osiguralo mjerno jedinstvo u zemlji. 

Ta grana mjeriteljstva osigurava povećanje kvaliteta roba i usluga, te zaštitu potrošača, a osnovni zadatak joj je da osigura građanima ispravne mjerne rezultate u trgovačkim transakcijama, u svrhu zaštite zdravlja ljudi, zaštite okoline, sigurnosti u saobraćaju i u postupcima pred upravnim organima. 

Iz Instituta naglašavaju da će se implementacijom novih podzakonskih akata, koji su u proceduri donošenja, moći osigurati odgovarajući nivo kontrole i nadzora, a bit će osiguran veći stepen tačnosti i pouzdanosti medicinskih uređaja sa funkcijom mjerenja. 

Krajnji i najbitniji rezultat je da će se na ovaj način povećati kvalitet zdravstvene zaštite u BiH, što je u interesu svakog pojedinca, tj. svih korisnika medicinskih usluga. 

Predviđeno je da se u zakonsko mjeriteljstvo uvede grupa medicinskih uređaja koji kontinuirano prate i mjere osnovne parametre vitalnih organa u ljudskom organizmu kao što su: rad srca, pritisak, temperatura, parametri disanja, doziranje lijekovima, tretiranje ozlijeđenih dijelova tijela, praćenje svih vitalnih organa i ostalo. 

Radi se o sljedećim mjerilima i parametrima koji se provjeravaju prilikom verfikacije: anesteziološka mašina (protok, pritisak, volumen), defibrilator (izlazna snaga), dijalizni aparat (provodnost, temperatura, pritisak), EKG uređaj (amplituda naponskog signala, brzina otkucaja u vremenskom intervalu), infuzomat i perfuzor (volumen), neonatalni i pedijatrijski inkubator (temperatura, rel. vlažnost, masa, O2), pacijent monitor (brzina otkucaja u vremenskom intervalu, protok, pritisak, temperatura, koncentracije gasova: SpO2, CO2, O2), respirator (protok, pritisak, volumen), terapeutski ultrazvuk (snaga). 

Po analizi Instituta za mjeriteljstvo BiH, u kojoj su obuhvaćene državne zdravstvene ustanove, koje su se i odazvale u najvećem broju, procijenjen je sljedeći broj medicinskih uređaja u našoj zemlji: EKG uređaji oko 850 komada, defibrilatori - procjenjuje se njihov ukupan broj na 320, infuzomati i perfuzori 1.300 komada, pacijent monitori 900 komada, neonatalni i pedijatrijski inkubatori 180, respiratori 230, anesteziološke mašine 240, terapeutski ultrazvuk 350 i dijalizni aparati 130 komada. 

Uvođenjem najzastupljenijih medicinskih uređaja u dijagnostici i terapiji u zakonsko mjeriteljstvo obavljat će se redovan mjeriteljski nadzor kroz redovne i vanredne verifikacije, čime se osigurava tačnost uređaja. 

Institut za mjeriteljstvo BiH najavljuje da će ove godine u Sarajevu biti održana prva regionalna konferencija pod nazivom „Razvoj i značaj biomedicinskog inžinjerstva u BiH i regiji“, pišu Poslovne novine. 

Ujedno najavljuju otvaranje laboratorije za jonizirajuće zračenje, koju Institut uspostavlja u Banjoj Luci u narednih nekoliko mjeseci.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti