Utvrđene izmjene i dopune Zakona o posredovanju u privatnom osiguranju

19.02.2014. 13:48 / Izvor: eKapija.ba
Utvrđene izmjene i dopune Zakona o posredovanju u privatnom osiguranju

Razlog zbog kojeg je Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u privatnom osiguranju je njegovo usuglašavanje sa Zakonom o bankama.

Razlog zbog kojeg je Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u privatnom osiguranju je njegovo usuglašavanje sa Zakonom o bankama. Naime, Zakon o bankama propisuje da se i one mogu baviti posredovanjem u osiguranju. Kako bi im to bilo omogućeno, nužna je izmjena postojećeg Zakona o posredovanju u privatnom osiguranju.

Izvršene su i određene izmjene i dopune Zakona o posredovanju u privatnom osiguranju radi poboljšanja odredbi koje su se pokazale nedovoljno preciznim ili nisu do kraja definirane, što je u provedbi Zakona i nadzoru nad radom društava stvaralo smetnje.

Također, uvedene su prekršajne odredbe koje nisu dosad postojale, što je Agenciji za nadzor otežavalo izricanje sankcija društvima za osiguranje koja su kršila odredbe Zakona, jer su bili propisani samo prekršaji, a kaznene odredbe su bile brisane, jer su regulirane posebnim zakonom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti