Portalu eKapija.ba nagrada EBRD-a za najbolji projekt

19.03.2014. 14:12 / Izvor: eKapija.ba
Portalu eKapija.ba nagrada EBRD-a za najbolji projekt
OTVORI GALERIJU

EBRD je kroz liniju "Žene u biznisu" pomogao 51 poduzetnicu iz BiH da kroz savjetovanje i obuku proširi svoje poslovanje.

EBRD je kroz liniju "Žene u biznisu" pomogao 51 poduzetnicu iz BiH da kroz savjetovanje i obuku proširi svoje poslovanje. Do kraja mjeseca bi se taj broj trebao kretati oko 60, istaknuto je na današnjoj konferenciji ''Snaga žena'' koja se održavala u Sarajevu. Konferenciji su zajednički organizirali EBRD, Asocijacija žena One i SheXO Deloitte klub.

(Edward Tseng, predstavnik Taiwain EBRD fonda suradnje uručio nagradu Azri Atagić-Ćatović)

Naglašeno je da žensko poduzetništvo može biti glavni katalizator ekonomskog razvoja, ali da je stopa sudjelovanja žena u biznisu u Bosni i Hercegovini zaostaje iza razvijenih ekonomija.

Zihnija Hasović, menadžer BAS programa EBRD-a u BiH (EBRD Business Adisory Services), unutar koga postoji linija "Žene u biznisu", navodi da je ovaj program financiran od Vlade Luksemburga, Taiwan-EBRD fonda suradnje i EBRD posebnog fonda dioničara.

'' Cilj nam je podržati žensko poduzetništvo kroz financijsku podršku poduzećima koje su u vlasništvu žena ili komapnije u kojima su žene menadžeri.  Radi se o donacijama od 65 do 90 posto vrijednosti konsultantskih usluga koju određena firma treba kako bi otklonila postojeće prepreke koje imaju u svom poslovanju. Radi se o širokom spektru konzultantskih usluga - od izrade poslovnih planova, do izrade web stranica, uvođenja novih standarda i sl. Specifičnost te podrške je što možemo pomoći poduzećima koja su tek registrirana, ali i onima koja već duže vremena rade'', naveo je on.

Aida Zubčević, predsjednica Asocijacije žena One, kazala je da im je cilj povezivanje žena koje su u poslovnom svijetu u BiH kako bi ih ojačali i dali im snagu za daljnje djelovanje.

''EBRD je u nama prepoznala partnera, a mi u njima nekoga tko pomaže našim članicama da dođu do određenih novčanih sredstava i riješe svoje poslovne planove.  Želimo da što više promoviramo ovakve projekteStopa nezaposlenosti u BiH je sve veća, a samim time povećava se i broj nezaposlenih žena. Na ovakav način želimo ohrabriti žene koje imaju ideje da se odluče i krenu sa njihovom realizacijom, a one koje već imaju svoje poslove da ih ojačaju i zaposle nove radnike'', istaknula je ona.

Navodi  da u BiH ne postoje precizni podaci o broju žena poduzetnica, ali da Gender Task Force (GTF), kroz projekt ženskog poduzetništva koji provodi u jugoistočnoj Europi, priprema statističke podatke koji, iako još nisu konačni, pokazuju da u BiH ima oko 2.100 žena koje su 50-postotne ili stopostotne vlasnice kompanija.

Inače, Asocijacija žena poduzetnica je osnovana sa jednim specifičnim ciljem, da ojača žensko poduzetništvo pružanjem mogućnosti za povezivanje poduzetnica, pružanjem savjeta ženama o tome kako pokrenuti i razviti svoje poslovanje, te davanjem informacija svojim članovima o mogućnostima financiranja i obrazovanja. Udruženje pruža podršku ženama koje se suočavaju sa poteškoćama u postizanju ekonomske neovisnosti, bez obzira da li su nezaposlene ili upravo počinju svoje posao.

Jedan od suorganizatora konferencije bio je i Deloitte SheXO Club. Radi se o neformalnoj organizaciji žena kojoj je cilj umrežavanje, a koju vodi kompanija Deloitte u BiH. Organizacija je je posebno posvećena promociji uspješnih žena u Bosni i Hercegovini u oblasti biznisa, kulture, socijalnih doprinosa, i obrazovanja.

"Prepoznali smo važnost ženskog poduzentištva u ekonomskog razvoju BiH I i stoga želimo da pomognemo i damo svoj doprinost razvoju ovog segmenta poduzetništva kroz prenos iskustva,  treninge kao i kroz aktivnosti koji svaka od nas, unutar svojih firmi, može uraditi kako bi pomogla ženskom poduzetništvu'', kazala je Sabina Softić, voditeljica SheXO kluba.

Smatra da poduzetnice daju veliki doprinos ekonomskom rastu, otvaranju novih radnih mjesta, poticanju novih talenata, razvoju partnerstva i poslovnih odnosa i, na kraju, međunarodnom uspjehu.

Libor Krkoska, voditelj ureda EBRD  u Sarajevu, je na otvaranju konferencije kazao da poticanje ženskog poduzetništva ima širi ekonomski učinak za bilo koju zemlju."Programi poput ovog imaju važnu ulogu u dijeljenju znanja i stvaranju realne mogućnosti za žensko poduzetništvo'', kazao je on. 

Na konferencije dodijeljene i nagrade

 Azra Atagić-Ćatović, jedna od korisnica ovog programa i direktorica i vlasnica portala eKapija.ba, kojoj je danas dodijeljena nagrada u kategoriji najbolji projekt koji je implementiran ovim sredstvima, kaže da su joj sredstva pomogla u poboljšanju usluga koje pružaju korisnicima.  ''Iako smo poslovni portal pratimo i javne nabavke. Pomoću sredstava iz EBRD-ovog programa Žene u biznisu smo uveli CPV kodove koji su predviđeni i Zakonom o javnim nabavkama kako bi naš sistem bio transparetniji i lakši za korištenje. Sa konsutantskom firmom Devlogic smo uspjeli implementirati ovaj sistem. Uvođenje CPV kodova je dosta poboljšao naš rad u ovom segmentu i tu smo trenutno ispred naših institucija'', kazala je Atagić-Ćatović. Nagrada se još dodijeljene u kategorijama najboljeg sudionika mentoring programa i najbolji u kategoriji utjecaja treninga. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti