Poljoprivrednici najavljuju proteste ukoliko ne budu isplaćeni poticaji

12.07.2014. 10:11 / Izvor: Fena
Poljoprivrednici najavljuju proteste ukoliko ne budu isplaćeni poticaji

Kako Vlada FBiH nije isplatila obećanih oko osam miliona KM, na sastanku je odlučeno da se da rok Vladi FBiH, odnosno Ministarstvu finansija kako bi se isplatila preostala potraživanja iz 2013. za poljoprivrednike.

Udruženje poljoprivrednika Bosne i Hercegovine je u Tuzli održalo sastanak s članovima Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona na kojem su se zauzeli zajednički stavovi prema Ministarstvu finansija FBiH i Vladi FBiH, a koji se odnose na neisplaćivanje poticaja.

 Kako Vlada FBiH nije isplatila obećanih oko osam miliona konvertibilnih maraka, na sastanku je odlučeno da se da rok Vladi FBiH, odnosno Ministarstvu finansija kako bi se isplatila preostala potraživanja iz 2013. za poljoprivrednike.

 "Došli smo tu da razmijenimo informacije, da dam podršku s jedne strane Tuzlanskom kantonu, a s druge strane da zatražim podršku poljoprivrednika za organizaciju protesta pred Federalnim ministarstvom finansija, ili Vladom, koji ćemo najvjerovatnije najaviti do utorka", rekao je Miro Pejić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH.

Federalnom ministru bit će dat rok da se započe sa isplatom. Međutim, ako do toga ne dođe, kako je kazao Pejić, ići će se u dijalog kojim će se tražiti konstruktivna rješenja za isplatu poticaja u ovoj godini.

Ukoliko se to ne dogodi do utorka, najavit će i krenut će u radikalnije proteste, kako su to bili započeli u prošloj godini prema osobama koje su odgovorne, a to su ministar finansija, dok djelomičnu odgovornost dijeli i premijer.

"Ukoliko njih dvojica ne pokažu odgovornost prema institucijama koje predstavljaju, pristupit ćemo našim već utvrđenim aktivnostima gađanjem jajima, dovođenjem nekakvih poljoprivrednih nus proizvoda pred te institucije, možda i blokadom prometnica u određenim krajevima u BiH, što nam je nerado jer na taj način dovodimo u pitanje funkcioniranje kretanja građana koji su ove godine pretrpili velike zapreke i bez našeg djelovanja",rekao je Pejić.

Slična situacija je i na području Tuzlanskog kantona gdje se poljoprivrednicima duguje oko pet miliona KM i gdje se ne preduzimaju potrebe poljoprivrednika kao jedne od najugroženijih a za cijelo društvo jedne od nabitnijih grana proizvodnje.

Prema riječima Ilije Stojaka, predsjednika Udruženja poljoprivrednika TK, poljoprivrednicima je isplaćeno samo 25% od potraživanja iz 2013. dok obećanje da će dio isplate biti u roku od deset dana nije ispunjeno niti je usvojen program i pravilnik podrške za ovu godinu.

"Za deset godina nije se desilo da se program i pravilnik ne usvoje do jula. Vlada TK je dužna oko pet miliona za 2013. kao i 700.000 prekoračenja za izdata rješenja koja se ne mogu isplatiti dok se ne usvoje program i pravilnik za 2014. Zato tražimo od Vlade TK da u što kraćem roku isplati ova preostala sredstva i da se pristupi usvajanju programa i pravilnika za ovu godinu", rekao je Stojak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti