Zadruge trpe posljedice zbog štete usljed poplava na imanjima kooperanata

21.07.2014. 16:02 / Izvor: Fena
Zadruge trpe posljedice zbog štete usljed poplava na imanjima kooperanata

Predsjednik Zadružnog saveza RS Rajko Kulaga je istakao da je 17 zadruga u tom bh.entitetu direktno bilo pogođeno majskim poplavama. Šteta kao direktna posljedica poplava je 1,5 milona maraka, a indirektna iznosi oko 250.000 KM.

Predsjednik Zadružnog saveza RS Rajko Kulaga je istakao da je 17 zadruga u tom bh.entitetu direktno bilo pogođeno majskim poplavama.

"Šteta kao direktna posljedica poplava je 1,5 milona maraka, a indirektna iznosi oko 250.000 KM", rekao je Kulaga.

I ostale zadruge, kako je objasnio, trpe posljedice zbog štete na imanjima kooperanata, a iako nema zvanične procjene, šteta se ogleda u smanjenju poslovanja, povećanju troškova, nelikvidnosti i smanjenju kreditne sposobnosti zadruga.

O stanju u zadrugarstvu razgovarano je na petom po redu sajam poljoprivrednog zadrugarstva, saopćeno je danas iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a.

Ova manifestacija je organizirana u Donjim Agićima kod Novog Grada/Bosanskog Novog u prostorijama poljoprivredne zadruge „Agrojapra“.

U okviru sajma održan je i okrugli sto pod nazivom "Uloga zadruga u organizovanju otkupa i plasmana proizvoda, ublažavanju posljedica od poplava i obnovi proizvodnje na ugroženim područjima".

Zaključeno da je potrebno jačati međuzadružnu saradnju i saradnju Zadružnog saveza kao institucije, koja okuplja zadružni sektor, sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Jedna od mjera prevazilaženja situacije u kojoj se zadrugarstvo nalazi je stavljanje akcenta na tržišno orijentisane zadruge koje su usmjerene na organizovanu proizvodnju, otkup, preradu i plasman poljoprivrednih proizvoda.

Na sajmu i okruglom stolu su učestvovali brojni predstavnici zadruga iz RS i FBiH, kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Vanjsko-trgovinske komore BiH, Privredne komore Republike Srpske, Općine Novi Grad/Bosanski Novi, Zadružnog saveza Federacije BiH i drugi.

U RS su registrirane 342 zadruge, od koji je 81 poslovno aktivna, 32 novoosnovane, a 229 ne posluje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti