Jasmin Jaganjac privremeni direktor Fonda za pomoć poplavljenom području

20.08.2014. 17:04 / Izvor: eKapija.ba
Jasmin Jaganjac privremeni direktor Fonda za pomoć poplavljenom području

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog Upravnog odbora, usvojila Statut Fonda, te imenovala privremenog direktora Fonda.

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog Upravnog odbora, usvojila Statut Fonda koji, sukladno Zakonu, uređuje pitanja koja se odnose na naziv i sjedište, djelatnost, organizaciju, ustrojstvo, tijela i upravljanje, imovinu, financijsko poslovanje, planiranje rada i poslovanje, raspoređivanje i korištenje sredstava, raspodjelu sredstava i njihovo knjigovodstveno vođenje, javnost rada i druga pitanja koja su od značaja za organizaciju i način rada Fonda.

Federalna vlada je danas, također, imenovala Jasmina Jaganjca za privremenog direktora Fonda za podršku nastradalim područjima od prirodne nepogode na teritoriji Federacije BiH, u osnivanju. On je ovlašten da, u ime Vlade BiH, obavi pripreme za početak rada Federalnog fonda, a posebno da pribavi potrebne dozvole za početak rada.

Osnivač Fonda je Federacija BiH, a osnivačka prava i dužnosti, uime Federacije, obavlja Federalna vlada.

Fond ima svojstvo pravne osobe s pravima, obvezama i odgovornostima propisanim Zakonom o osnivanju Federalnog fonda za potporu nastradalim područjima od prirodne nepogode na teritoriji FBiH i Statutom, te ima status pravne osobe s javnim ovlastima.

Fond u pravnom prometu prema inozemnim tijelima, pravnim i fizičkim osobama koristi, pored naziva na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku, naziv na engleskom jeziku koji glasi: Fund to support the areas affected by natural disaster on the territory of the Federation of Bosnia and Herzegovina.

Djelatnost Fonda je prikupljanje i distribucija financijskih sredstava za pomoć nastradalim područjima na teritoriji FBiH, poticanje i financiranje pripreme, provedbe i razvoja programa, projekata i sličnih aktivnosti u saniranju posljedica nastalih prirodnom nesrećom, a obavljat će i druge poslove u svezi financiranja potreba namijenjenih za otklanjanje i ublažavanje posljedica prirodne nesreće i pružanje pomoći fizičkim i pravnim osobama.

Fondom upravlja Upravni odbor koji ima predsjednika i deset članova sukladno članku 9. Zakona, kojeg imenuje i razrješava Vlada FBiH na način i pod uvjetima propisanim Zakonom i čije sjednice saziva i vodi predsjednik Upravnog odbora. Upravni odbor donosi odluke iz svoje nadležnosti većinom glasova svih članova, a način njegova rada i odlučivanja bit će uređen Poslovnikom o radu.

Vlada je danas zadužila Glavno tajništvo da pripremi prijedlog Poslovnika o radu Upravnog odbora Fonda.

Tijekom današnje rasprave istaknuto je da u djelovanju Fonda treba maksimalno voditi računa o racionalizaciji administrativnog aparata i troškova, saopćeno je iz Vlade FBiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti