Evropska unija poziva BiH da se vrati na put evropskih integracija

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Evropska unija poziva BiH da se vrati na put evropskih integracija

Na ključnom godišnjem sastanku u Sarajevu, tokom ove sedmice, upućen je poziv vlastima Bosne i Hercegovine da ubrzaju napredak u procesu evropskih integracija.

27.09.2014. 09:17 / Izvor: eKapija.ba

Na ključnom godišnjem sastanku u Sarajevu, tokom ove sedmice, upućen je poziv vlastima Bosne i Hercegovine da ubrzaju napredak u procesu evropskih integracija.

Predstavnici Evropske komisije, ispred Evropske unije, sastali su se s predstavnicima Bosne i Hercegovine (BiH) 25. i 26. septembra 2014. godine u Sarajevu, na zasjedanju 7. Privremenog odbora. Ovaj odbor, sastavljen od visokih dužnosnika s obje strane, sastaje se jednom godišnje kako bi razmotrio sveukupne odnose između EU-a i BiH. Naziva se "Privremenim odborom" imajući u vidu da Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju još uvijek nije stupio na snagu. Sastankom je predsjedavala gospođa Nevenka Savić (direktorica Direkcije za evropske integracije BiH) i kopredsjedavajući gospodin Jean-Eric Paquet, direktor za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji za proširenje Evropske komisije.

Bh. delegacija izvijestila je o obavljenom poslu u procesu približavanja tokom proteklih 15 mjeseci. Ukazujući na ograničeni napredak koji je postignut, delegacija EU pozvala je domaće vlasti da prevladaju ukupni zastoj u procesu evropskih integracija. Posebno je naglašena potreba hitnog uspostavljanja učinkovitog koordinacijskog mehanizma između vlasti u BiH po pitanjima vezanim za EU, i to ne samo u cilju uspješne i učinkovite interakcije s EU, već i provedbe naredne faze osiguranja sredstava EU-a za BiH u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II).

Delegacija Evropske unije također je naglasila važnost Sporazuma za rast i zapošljavanje, koji se na temelju obuhvatnih konsultacija u BiH tokom 2014. godine, bavi ozbiljnim strukturnim ekonomskim problemima u zemlji. Delegacija EU je izrazila očekivanje da će se nakon oktobarskih izbora predložene reforme hitno pokrenuti na relevantnim razinama vlasti u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti