Tuzlanski kanton lider na polju energetske efikasnosti

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Tuzlanski kanton lider na polju energetske efikasnosti

Danas je u prostorijama Kantonalne privredne komore u Tuzli promovisana Studija energetske efikasnosti javnih objekata Tuzlanskog kantona koja je pokazala da je ovaj kanton lider na polju energetske efikasnosti u Federaciji.

21.10.2014. 15:33 / Izvor: eKapija.ba

Danas je u prostorijama Kantonalne privredne komore u Tuzli promovisana Studija energetske efikasnosti javnih objekata Tuzlanskog kantona. Studija je urađena na osnovu analize podataka prikupljnih od ukupno 378 javnih objekata na području našeg kantona.

Ovim činom završena je jedna faza Sporazuma koji su u septembru 2013.godine potpisali Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice i UNDP, a čija je ukupna vrijednost 312.000 KM.

Studija na detaljan način prikazuje trenutno stanje i potrošnju ovih objekata s aspekta energetske efikasnosti, te količinu i smjer budućeg ulaganja kako bi se ovi objekti učinili ekološki prihvatljivim. Kako je istaknuto tokom prezentacije, implementacijom ove studije objekti bi zadovoljili zahtjeve i mogli bi bili smješteni u energetski prihvatljivu „C“ klasu, za razliku od trenutne „E“ klase koja podrazumijava rastrošne objekte.

"Realizacija ovog projekta za konačni cilj, ima smanjenje stakleničkih plinova i plinova koji izazivaju kisele kiše, smanjenje izdataka za energiju koji se plaćaju iz Budžet TK, a otvaraju se i mogućnosti novih zaposlenja“, istakao je ovom prilikom ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdan Karadžin.

Nakon promocije Studija je uručena prisutnim predstavnicima ministarstava i općina Tuzlanskog kantona.

Ono što je još značajno istaći da ni državni ni entitetski nivoi nisu poduzeli značajne korake za razvijanje programa i strategija koje su tražene potpisanim sporazumima i ugovorima. S tim u vezi današnja prezentacija je pokazatelj da je Tuzlanski kanton lider na polju energetske efikasnosti u Federaciji BiH, a ova Studija će poslužiti kao dobar osnov za dalje aktivnosti u ovom pravcu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti