Cink Hydro Energy se predstavio sa opremom za male hidroelektrane

10.11.2014. 13:54 / Izvor: eKapija.ba

Na prošlotjednom sajmu RENEXPO BiH 2014 predstavile su se kompanije iz oblasti energetike koje su zainteresirane za tržište BiH. Jedna od tim kompanija je bila i Cink Hydro Energy koja se bavi proizvodnjom opreme za male hidroelektrane.

Na prošlotjednom sajmu RENEXPO BiH 2014 koji je održan u Sarajevu predstavile su se kompanije iz oblasti energetske efikasnosti. Jedna od tim kompanija je Cink Hydro Energy koja se bavi proizvodnjom opreme za male hidroelektrane.

Radomir Radovanović, zastupnik češke kompanije Cink Hydro Energy za zemlje bivše Jugoslavije, kaže da imaju sve tipove turbina koje se upotrebljavaju u malim hidroelektranama- od protočne turbine Crossflow, do Pelton turbine koje su namjenjene za male količine vode i velike padove.

Napominje da rade i Kaplan turbine, koje su pogodne za velike količine vode i male padove te Francis turbine koje su opet za srednje veličine padova i koje su dosta u promjeni u malim hidroelektranama.

''Cossflow turbine su dosta pogodne za vodotokove kakvi su balkanski. One imaju veliku iskoristivost jer mogu raditi i na proljeće/ jesen kada ima dosta vode, ali i na ljeto kada je niska razina vode. Ove turbine mogu korisiti vodotok od 8 pa do 100 posto. One mogu to raditi jer imaju dovod vode sa dvije komore (jedna je 1/3 a druga 2/3 širine) i praktično imaju stupanj iskorištenja i pri malo i dosta vode od oko 87 posto'', kaže nam on.

Osim sa aspekta količine voda, pogodne su i zbog prljavih voda koje u jesen znaju da imaju mnogo lišća, taloga, mulja i našle su veoma veliku primjenu. U svijetu ima preko 10 tisuća intalacija u 110 zemlja svijeta.

Ova kompanija je već svoje turbine plasirala u BiH. Njihova je oprema ugrađena na maloj hidroelektrani Kaljani na rijeci Prači. "U razgovorima smo i sa drugim investitorima'', navodi naš sugovornik. 

Podsjetimo, vodeći međunarodni sajam o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti prvi put se održao u BiH. Ovaj sajam je predstavio alternativu proizvodnje u toplotnoj i električnoj energiji korištenjem raspoloživih hidroenergetskih resursa, biomase, kao i ukazivanjem na ekonomske potencijale kod implementcije projekata koji bi oslgurali racionalno korištenje energije prilikom izgradnje u industriji i prilikom postavljanja javne rasvjete. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti