Općina Novi Grad i SERDA podržavaju razvoj malih i srednjih preduzeća

03.12.2014. 09:41 / Izvor: eKapija.ba
Općina Novi Grad i SERDA podržavaju razvoj malih i srednjih preduzeća

U Općini Novi Grad Sarajevo je održan sastanak i edukacija za privrednike malih i srednjih preduzeća i zaposlene Općine Novi Grad u vezi kreiranja, provedbe i unapređenja mjera kojima se podstiče razvoj perspektivnih privrednih subjekata.

U Općini Novi Grad Sarajevo jučer je održan sastanak i edukacija za privrednike malih i srednjih preduzeća i zaposlene Općine Novi Grad Sarajevo u vezi kreiranja, provedbe i unapređenja mjera kojima se podstiče razvoj perspektivnih privrednih subjekata i lokalnog poslovnog okruženja.

Susret je održan u sklopu projekta “Podrška razvoju brzorastućih malih i srednjih preduzeća i lokalnog poslovnog okruženja-FGSMEs”, koji se finansira sredstvima EU, a kojeg provodi Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA sa partnerskim općinama Novi Grad Sarajevo, Ilijaš, Vogošća i LESPnet Udruženjem poslovnih savjetnika.

Projekat je usmjeren prema firmama koje rade i ostvaruju pozitivan trend, kako bi im se pomoglo da brže akumuliraju nova radna mjesta.

Tokom jučerašnjeg skupa prezentirane su mogućnosti za privrednike s područja Novog Grada, počev od grant šeme do pružanja konsultantskih usluga. Također, najavljen je i javni poziv za učešće u navedenom projektu, koji će u naredna dva do tri mjeseca objaviti SERDA, te su prezentirani i kriteriji javnog poziva kako bi naša preduzeća mogla što bolje da se pripreme za učešće u ovom projektu. Održana je i zajednička edukacija za službanike koji se bave lokalnim ekonomskim razvojem, direktore i predstavnike kompanija u cilju boljeg razumijevanja zajedničkog planiranja mjera podrške.

"Općina Novi Grad je razvila dobru saradnju sa privrednicima s prostora ove lokalne zajednice, a jedan ovakav projekat osnažiće općinske kapacitete da po standardima EU prati i planira mjere podrške lokalnog ekonomskog razvoja", rekla je Hazima Pecirep, šef Odsjeka za lokalni integrisani razvoj Općine Novi Grad Sarajevo.

Dodala je da su predstavnici tri općine obezbijedili, prvi put, cjelovite i potpune baze poslovnih subjekata na nivou cijele Bosne i Hercegovine, tako da će na web portalu Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA baza biti dostupna za analitičare, planere i sve one koji žele pružiti podršku lokalnom ekonomskom razvoju.

Kako je kazao Asad Karišik, senior menadžer Sarajevske regionalne razvojne agencije, SERDA je u saradnji sa općinama Novi Grad, Vogošća i Ilijaš razvila projekat i aplicirala za finsnsijska sredstva EU i implementira projekat podrške razvoju brzorastućih firmi i lokalnog ambijenta u tri lokalne zajednice, s jasnom namjerom da efekte postignute u ove tri lokalne zajednice proširi i na druge lokalne zajednice u Sarajevskoj makroregiji.

"Projekat je koncipiran na način da podržimo privredne subjekte tako da će oni koji otvore više radnih mjesta imati i veću podršku. Mi smo prepoznali da se nova i održiva radna mjesta mogu stvarati isključivo u preduzećima, ali nije to obaveza isključivo preduzeća, nego je to obaveza i institucija vlasti. U tom smislu, mi koordinišemo rad lokalnih zajednica u regiji, ali lokanih zajednica za stvaranje optimalnog i konkurentnog ambijenta za razvoj preduzeća, a samim tim i zapošljavanja novih ljudi", istakao je Karišik.

Vrijednost projekta iznosi oko 520. 000 eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti