Sedam BiH parkova pristupilo mreži zaštićenih područja Dinarida

06.12.2014. 09:27 / Izvor: eKapija.ba
Sedam BiH parkova pristupilo mreži zaštićenih područja Dinarida

U regionalnu mrežu zaštićenih područja Dinarida ušlo je osam parkova i zaštićenih područja Bosne i Hercegovine: NP Sutjeska, NP Una, PP Hutovo Blato, zaštićena područja Sarajevskog kantona Bijambare, Skakavac, Vrelo Bosne i Trebević, PP Vjetrenica.

Predstavnici 36 zaštićenih područja iz regije Dinarskog luka sudjelovali su u osnivačkoj skupštini regionalne asocijacije "Parkovi Dinaridi – mreža zaštićenih područja Dinarida" u Podgorici. Time je službeno postavljen temelj budućeg rada i razvoja spomenute asocijacije, priopćeno je iz Svjetskog fonda  za zaštitu prirode(WWF).

U regionalnu mrežu ušlo je osam parkova i zaštićenih područja Bosne i Hercegovine: NP Sutjeska, NP Una, PP Hutovo Blato, zaštićena područja Sarajevskog kantona Bijambare, Skakavac, Vrelo Bosne i Trebević, PP Vjetrenica.

Osnivanjem "Parkova Dinarida – mreže zaštićenih područja Dinarida" predstavnici zaštićenih područja iz osam zemalja regije usvojili su Statut asocijacije, izabrali članove Upravnog odbora i ostalih radnih tijela i time formalno-pravno postavili temelj njenog budućeg rada i razvoja.

Izabrani su i predsjednik asocijacije Zoran Mrdak, direktor JP Nacionalni parkovi Crne Gore, te potpredsjednici Amarildo Mulić, direktor NP Una, i Oner Jakuposki, direktor NP Mavrovo.

Predsjednikom skupštine asocijacije proglašen je pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske Nenad Strizrep, a glavnim tajnikom Leon Kebe, voditelj WWF-ovog projekta "Parkovi Dinarskog luka".

"Osnivanje ove asocijacije za Hrvatsku je veliko priznanje. Hrvatska svojim iskustvom želi doprinijeti razvijanju sustava upravljanja zaštićenim područjima u drugim zemljama u regiji  i spremna je u tome preuzeti vodeću ulogu u regiji", istaknuo je Nenad Strizrep prilikom osnivanja asocijacije.

Predsjednik asocijacije Zoran Mrdak istaknuo je da u istinskoj i odgovornoj posvećenosti zaštiti prirodnog nasljeđa regije Dinarida, od predstavnika Parkova Dinarida, institucija, lokalnih zajednica i pojedinaca, očekuju punu podršku u zaštiti, očuvanju i promociji njihovih vrijednosti.

"Parkovi Dinarida posebno će raditi na planu: zaštite biološke raznolikosti i razvoja zaštićenih područja Dinarida, održivog regionalnog razvoja i unaprjeđenja kvalitete života, podizanja svijesti o zaštiti prirode i održivom razvoju, brendiranja Parkova Dinarida i suradnje s međunarodnim institucijama. Kao regionalni model, mreža Parkova Dinarida također će uspostaviti komunikaciju sa sličnim asocijacijama i priključiti se najznačajnijim globalnim i lokalnim naporima u očuvanju biološke raznolikosti", zaključio je predsjednik asocijacije Zoran Mrdak.

Službenim početkom rada asocijacije finalizirana je i glavna aktivnost WWF-ovog projekta "Parkovi Dinarskog luka" kroz koji su tri godine postavljani temelji ovoj asocijaciji.

Sjedište asocijacije u prve tri godine bit će u Crnoj Gori, a njezin upravni odbor čine po jedan predstavnik iz svake od osam zemlja Dinarskog luka. Iz BiH to je Amarildo Mulić, direktor NP Una.

Među glavnim ciljevima osnivanja asocijacije istaknuti su umrežavanje parkova, tehnička podrška u stručnom smislu i što bolja promocija parkova. Asocijacija bi, k tome, trebala pomoći zaštićenim područjima regije u privlačenju fondova, kao i u zajedničkom razvoju projekata, navodi se u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti