Firmama će se otvarati sve više prilika za bespovratna sredstva

15.01.2015. 14:17 / Izvor: eKapija.ba
Firmama će se otvarati sve više prilika za bespovratna sredstva
OTVORI GALERIJU

Okrugli sto "BiH i europske integracije u kontekstu poslovnog sektora" koji predstavlja završetak projekta "BiH i proces evropskih integracija", a čiji je organizator poslovni portal eKapija.ba, usješno je održan danas u Sarajevu.

Okrugli sto "BiH i europske integracije u kontekstu poslovnog sektora'" koji predstavlja završetak projekta "BiH i proces evropskih integracija", a čiji je organizator poslovni portal eKapija.ba, održan je danas u Sarajevu.

Projekt je trajao šest mjeseci tokom kojih je portal ekapija.ba objavljivao priče u vezi s ekonomskim aspektom i efektima koje kompanije, organizacije i cijela ekonomija mogu očekivati od procesa evropskih integracija.

Okruglom stolu prisustvovale su i bh. kompanije koje su se na ovaj način željele informirati o dobrim i lošim stranama na koje nailaze aplikanti prilikom apliciranja za sredstva Evropske unije.

Šefica Grupe za promociju Direkcije za evropske integracije BiH Jesenka Hadžajlija u svom izlaganju govorila je o tome dokle smo stigli u procesu europskih integracija i  informacijama o fondovima koji su otvoreni za naše kompanije/udruženja.

Istakla je kako se radi o fondovima koji su dostupni kroz programe EU, a to su "Horizon 2020", "Cosme" te „Western Balkans Investement Framework".

"Programi daju mogućnosti za poticaj malih i srednjih preduzeća apliciranjem za spomenute fondove. Na taj način, BiH plaćanjem ulazne karte za npr. "Cosme" dobija mogućnost daljeg razvitka i unapređenja poslovanja MSP te otvaranja novih radnih mjesta", pojasnila je Hadžajlija.

Senior program menadžer u Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji (SERDA) Asad Karišik kazao je kako su danas prenijeta iskustva SERDA-e u povlačenju i implementaciji sredstava dostupnih kroz evropske projekte kako bi i druge kompanije i subjekti mogli aktivnije učestvovati u procesu evropskih integracija.

"SERDA je stvorila jaku mrežu međunarodnih partnera gdje razmjenjuju iskustva, znanja, nove tehnologije i informacije. Uključujemo i neke domaće institucije i organizacije lokalne zajednice. Na taj način jačamo i tu mrežu, obezbjeđujemo prijenos znanja i iskustava, projektnih ideja, ali i direktnu korist za lokalne zajednice i preduzeća u BiH", kazao je Karišik, koji se tokom okruglog stola iskustvima SERDA-e u privlačenju sredstava iz EU i koristima koja poduzeća mogu imati od toga.

Ajdin Šahinpašić, direktor kompanije Šahinpašić, koja je već koristila sredstva Evropske unija kazao je da se njihovo pozitivno iskustvo s pristupima evropskim fondovima ogleda u potpori koju su dobili za objavljivanje vrlo kvalitetnih književna djela koja nemaju veliki tržišni potencijal.

"Zahvaljujući dobijenim sredstvima, uspjeli smo pokriti troškove objavljivanja knjiga. Tokom protekle dvije godine objavili smo nekoliko kapitalnih djela u okviru projekta koji je trajao 24 mjeseca, a sada pripremamo aplikaciju za 2015. godinu", istakao je Šahinpašić.

Ivana Lizdek, stručni saradnik za odnose sa javnošću Olimpijskog centra Jahorina, kazala je kako oni imaju namjeru da u narednom periodu traže sredstva Evropske unije u cilju razvijanja ljetne ponude na Jahorini.

"Neki od tih sadržaja su povećanje kvaliteta pješačkih staza,  biciklističkih staza i mnogih drugih sadržaja koji će privući kako domaće, tako i inostrane turiste na našu planinu", kaže Lizdek, ističući kako do sada Olimpijski centar Jahorina nije sam aplicirao i uvijek je to bilo u saradnji sa Udruženjem hotelijera Jahorina, Turističkom organizacijom Istočno Sarajevo. "U budućnosti želimo više da se uključimo i više saznamo o našim mogućnostima i načinu za apliciranje."       

Inače, projekat "BiH i proces evropskih integracija" koji je proveo poslovni portal eKapija.ba finansijski je podržala Ambasada SAD u BiH.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti