FBiH uvodi taksu na gorivo za uspostavu naftnih rezervi

31.01.2015. 09:39 / Izvor: TV1
FBiH uvodi taksu na gorivo za uspostavu naftnih rezervi

Iako se radi o minimalnom iznosu, građani ne gledaju blagonaklono na namjeru Vlade.

Vlada Federacije odlučna je u namjeri da uvede taksu na gorivo iz koje bi se finansirala uspostava rezervi naftnih derivata. Iako se radi o minimalnom iznosu, građani ne gledaju blagonaklono na namjeru Vlade.

Vlada je već uputila izmjene Zakona o naftnim derivatima u Federalni parlament. Izmjene predviđaju da se na svaki litar goriva izdvaja jedan fening za uspostavljanje rezervi naftnih derivata u Federaciji. Kako je pojašnjeno, obveznik plaćanja takse bio bi kupac pravna osoba kome derivati služe za obavljanje djelatnosti ili kupac na malo - građanin.

“Kad bih znao da bi ta sredstva koja uzima Vlada išle u prave ruke, ja bih lično predložio dva feninga, ali pošto Vlada uzima sve svoje, ukinuo bih i onu maržu koju već do sada imaju”, kaže jedan građanin Sarajeva.

“Šta komentarisat? Hoće li nas pitati šta”, prokomentarisala je prijedlog Vlade građanka Sarajeva.

Nova je i odredba da obveznik prikupljanja takse u trgovini na malo, u ime Terminala Federacije Sarajevo čiji je taksa prihod, bude energetski subjekt koji se bavi prometom naftnih derivata na malo.

Zbog različitosti pristupa u provodbi zakona, nakon konsultacija sa Upravom za indirektno oporezivanje dogovoreno je da bude pokrenuta inicijativa o uvođenju takse kao indirektnog poreza na nivou države. Do tada će se primjenjivati privremeni propisi na nivou entiteta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti