Turska jedan od najvećih investitora u BiH

02.02.2015. 08:15 / Izvor: Fena
Turska jedan od najvećih investitora u BiH

Ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay izjavio je danas u Sarajevu da je BiH jedan od najvažnijih partnera u regionu Balkana, te da sveobuhvatni i intenzivni odnosi Turske sa balkanskim zemljama imaju određujuću ulogu u vanjskoj politici njegove zemlje prema ovom regionu.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay izjavio je danas u Sarajevu da je BiH jedan od najvažnijih partnera u regionu Balkana, te da sveobuhvatni i intenzivni odnosi Turske sa balkanskim zemljama imaju određujuću ulogu u vanjskoj politici njegove zemlje prema ovom regionu. 

"Pored toga što za nas predstavlja jednu prijateljsku i bratsku zemlju, BiH je i jedan od naših najvažnijih partnera u regiji", istaknuo je ambasador Erginay kao uvodničar redovne nedjeljne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”.

Govoreći o temi "Šta Turska želi u Bosni i Hercegovini i regiji?", turski ambasador je podsjetio da su milioni državljana Turske porijeklom sa Balkana, koji su u prošlosti emigrirali u tu zemlju, te koji predstavljaju svojevrsni most saradnje s ovim regionom i doprinose očuvanju historijskih, kulturnih i međuljudskih veza. 

Istovremeno, ističe da njegova zemlja ulaže napore na podizanju nivoa političke stabilnosti i ekonomske razvijenosti u regionu i u Bosni i Hercegovini. 

"Naša zemlja priželjkuje da Bosna i Hercegovine bude jedna snažna, prosperitetna zemlja na Balkanu, zemlja koja se u potpunosti integrisala s evroatlantskim institucijama, koja njeguje dobre odnose sa susjedima i koja na najbolji način koristi svoje ljudske resurse i ekonomske potencijale, kao i zemlja koja predstavlja primjer 'otoka' stabilnosti u jednom multikulturalnom okruženju", precizirao je ambasador Erginay.

Dodao je da, radi jačanja unutarnje stabilnosti i ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine, Turska podstiče investicije u BiH i podržava ubrzanu uspostavu vlasti nakon oktobarskih općih izbora. 

"U okviru značaja koje pridaje unutarnjoj stabilnosti i vanjskoj sigurnosti Bosne i Hercegovine, u cilju što skorijeg dovršavanja procesa učlanjenja u Evropsku uniju (EU) i NATO, naša se zemlja trudi u svakoj prilici dati svoj konstruktivni doprinos, bilo kroz podršku koraka koji se poduzimaju u BiH, bilo onih pod okriljem NATO-a i EU-a", kazao je Erginay.

Naveo je da, u tom kontekstu, Turska aktivno podstiče korake poduzete u smjeru rješavanja problema oko registracije vojne imovine kao uvjeta za hitno započinjanje procesa MAP-a (Akcionog plana za članstvo u NATO-u), te pruža punu podršku inicijativi pod vodstvom Velike Britanije i Njemačke u vezi sa članstvom BiH u EU.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s turskim investicijama u BiH, upućen uoči održavanja sesije Kruga 99, ambasador Erginay je kazao da je Turska jedan od najvećih investitora u BiH, ukoliko se uzme u obzir sve ono što je ta zemlja uložila u BiH od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. godine.

Ukazao je u tom pogledu na ograničenja zvaničnih statistika koje uvijek polaze od direktnih investicija u sektor privrede, pritom izostavljajući ono što se ne smatra direktnom investicijom u tu oblast. Podsjetio je da veliku investiciju u BiH, među ostalim, predstavlja i 'dolazak' turske Ziraat-banke, kao i TIKA-ini projekti, zahvaljujući kojima je veliki broj bh. građana zaposlen, ili je na indirektan način podržan razvoj privede i turizma u BiH, a što ostaje izvan spomenute statistike.

Vlastite tvrdnje ilustrirao je podatkom o tome da je Turska, kada se sve sabere, od Daytona do danas u BiH uložila milijardu eura.    

"Možete biti uvjereni da ćete u periodu koji je pred nama biti u prilici čuti dobre vijesti o novim investicijama", poručio je turski ambasador, navodeći da ima još dosta otvorenih mogućnosti na tom planu.

Na upit u vezi sa "pitanjem Sutorine", odnosno utvrđivanjem granice između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, te eventualnim implikacijama na regionalne odnose, Erginay je kazao da su pitanja granica kroz historiju uvijek bila pitanja susjednih zemalja oko kojih su se znali sporiti, ili dogovarati.

"Naša je želja da dvije zemlje putem dijaloga nađu rješenje o zajedničkoj granici, te da ovo pitanje ne dobije jedan politički prizvuk, ili novu političku dimenziju. Bosna i Hercegovina i Crna Gora su od davnina susjedi i naša je želja da kao dobri susjedi sjednu i riješe ovo pitanje", kazao je ambasador Turske u BiH Cihad Erginay.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti