Poplave probudile svijest o potrebi osiguranja

15.02.2015. 22:33 / Izvor: Oslobođenje
Poplave probudile svijest o potrebi osiguranja

Poplave koje su prošle godine zadesile našu zemlju pokazale su da je, nažalost, mali broj građana imao zaključene police osiguranja za pokrivanje ove vrste rizika

Poplave koje su prošle godine zadesile našu zemlju pokazale su da je, nažalost, mali broj građana imao zaključene police osiguranja za pokrivanje ove vrste rizika. U strukturi ukupne premije osiguranja u BiH premija osiguranja imovine od požara i prirodnih sila učestvuje sa oko pet posto, što je relativno mali procenat.

"Prema preliminarnim podacima za 2014, premija osiguranja imovine od požara i prirodnih sila iznosi 27.925.182 KM i u odnosu na 2013. veća je za 3,09 posto. U  godini koja je prethodila poplavama, tj. 2013. po ovoj vrsti osiguranja bile su 41.692 zaključene police osiguranja, odnosno 1,87 posto ukupnog broja zaključenih polica osiguranja po svim vrstama. U ukupno ostvarenoj premiji po ovoj vrsti osiguranja Agencija za osiguranje u BiH ne raspolaže podacima koliko se odnosi na premiju izvan industrije i obrta, u industriji i obrtu, kao ni ostalim osiguranjima u okviru ove grupe kojim je pokriven rizik požara i prirodnih sila", kazao je za Oslobođenje Samir Omerhodžić, direktor Agencije za osiguranje u BiH.

Prema njegovim riječima, isplaćene štete po ovoj vrsti osiguranja prema preliminarnim podacima za 2014. iznose 19.605.485 KM. Kao i kod premije osiguranja, Agencija ne raspolaže podacima koliki je iznos pojedinačno isplaćen po pojedinim rizicima.

"Podaci za 2014. godinu još nisu konačni, tako da ne možemo sa sigurnošću tvrditi da li je broj zaključenih polica po ovoj vrsti rizika povećan u odnosu na prethodne godine, ali je generalno svijest građana povećana u smislu značaja osiguranja i pokrivenosti rizika u slučaju elementarnih nepogoda. Nažalost, ekonomska situacija i velika nezaposlenost u BiH je faktor kojim su građani limitirani i koji ih ograničava kada je riječ o osiguranju, a pogotovo kod vrsta koje su na dobrovoljnoj osnovi kao što je slučaj kod ove vrste osiguranja. Iako su građani svjesni i prepoznaju značaj osiguranja privatne imovine od prirodnih sila, ekonomski faktor je taj koji ih sprečava u zaključivanju polica osiguranja", naglasio je Omerhodžić dodajući kako bi se boljom ekonomskom situacijom i oživljavanjem privrede svakako povećala i zainteresovanost privrednih subjekata za zaključivanje pojedinih oblika osiguranja.

Sličan stav ima i Cvijetin Sofić, potpredsjednik Udruženja osiguravajućih društava RS-a i predsjednik Brčko-gas osiguranja. Prema njegovim riječima, zvanične podatke za prošlu godinu, kad je osiguranje u RS-u u pitanju, još nemaju, mada je prema trenutno dostupnim podacima evidentno da je svijest stanovnika o potrebi osiguranja imovine povećana.

"U našem osiguranju imamo pozitivan trend osiguranja imovine mada je to još nedovoljno. Ukoliko pogledamo da osiguranje kuće na godišnjem nivou iznosi oko 100 KM, vidi se da je to minimalno, a učinak je maksimalan. Time štitimo ono najvažnije što imamo, imovinu", istakao je Sofić.

Prema njegovim riječima, prošlogodišnje poplave ukazale su na bitnu činjenicu, a to je da je neophodno u većem obimu osigurati državnu imovinu.

- Pitanje osiguranja državne imovine sigurno će biti u fokusu osiguravajućih društava u ovoj godini. Ono što bi trebalo uraditi jeste krenuti u izmjene zakona kojim će se povećati broj obaveznih osiguranja", naglasio je Sofić.

 Na tržištu osiguranja u BiH, inače, posluju 24 društva za osiguranje i jedno društvo za reosiguranje.

"Tržište osiguranja u BiH još je nedovoljno razvijeno, te u odnosu na ostale zemlje regiona BiH ima najmanju premiju po glavi stanovnika koja iznosi 137 KM, od toga je premija neživotnog osiguranja 111, a premija životnog osiguranja 26 KM", kazao nam je Omerhodžić.

Premija osiguranja u dosadašnjem periodu bilježi rast iz godine u godinu, uprkos lošim ekonomskim uslovima u BiH, te prema podacima za period januar - novembar 2014, ukupno ostvarena premija osiguranja iznosi 515.428.548,78 KM. Premija neživotnog osiguranja iznosi 413.299.849,16 KM i u odnosu na isti period prošle godine bilježi rast od 5,01 posto. Premija životnog osiguranja iznosi 102.128.699,63 KM i u odnosu na isti period prošle godine bilježi rast od 15,77 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti